Stil protest bij slachthuis Ipekci op industrieterrein Lorentz is de column van Henny A.J. Kreeft

Foto: ©Henny Kreeft/Maximaal Sales

Afgelopen week was er – natuurlijk – weer een protest tegen het slachten van schapen in verband met het Offerfeest. Een handvol demonstranten van het Comité Dierennoodhulp stonden aan de poort bij Slachthuis Ipekçi in Harderwijk. Daar zouden zo’n 700 à 1000 schapen en geiten  op één dag ritueel geslacht worden.

Nu is het algemeen bekend dat bepaalde diergroepen niet ‘blij zijn’ met het doden van schapen en geiten voor een feest van Moslims. Maar waarom hoort men juist deze mensen op die momenten?

Comité Dierennoodhulp

Het Comité Dierennoodhulp voert actie – volgens haar eigen site – om dieren in nood of die in nood dreigen te komen, te helpen. Dit gebeurt door middel van daadwerkelijke hulpverlening, acties, publiciteit en het ageren richting politiek. Het Comité geeft aan dat ze wil werken aan een mentaliteitsverandering bij mensen ten opzichte van dieren.

Varkens treiteren

Dit is natuurlijk een nobel streven, maar gaan de vrijwilligers en demonstranten van het Comité ook op andere plaatsen staan en demonstreren?  Zijn de demonstranten ook dagelijks aanwezig geweest bij exportslachterij Gosschalk in Epe? De exportslachterij is (tijdelijk) gestopt met slachten, nadat de NVWA de erkenning van het slachthuis heeft geschorst. Dit is gebeurd nadat op tv beelden zijn getoond die werden gemaakt met een verborgen camera over hoe men dieren ‘behandelt’ in de slachterij. De beelden zijn opgenomen door mensen van de stichting ‘Varkens in Nood’.

De opzet is dat de slachterij met een gedegen plan moet komen, voordat het slachten weer hervat mag worden. Dit is terug te vinden in de brief van minister Carola Schouten, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer (Brief van 2 juli / BPZ / 21175997)

Konikpaarden

En waar was het Comité toen het ging over de Konikpaarden van de Oostvaardersplassen? “ … Woensdag 23 juni heeft de voorzieningenrechter in Utrecht een uitspraak gedaan in de zaak die aangekaart was door de Stichting Stamina. De uitspraak is dat de 200 Konikpaarden in feite ‘gehouden dieren’ zijn, gevangen middels een vangweide, en ze daarom naar de slacht mogen worden gebracht … “

Maar dit verhaal wordt nog erger. Bas Metzemaekers heeft op de site Horses.nl gemeld over de problemen van de Konikpaarden. Het gaat niet over het eten, want dat is er genoeg. Het gaat over het feit dat Staatsbosbeheer niets doet aan de bestrijding van de Grote Klis. Deze plant kan ernstige problemen geven aan de grote grazers, waaronder de Konikpaarden. De plant kan onder andere ernstige oogontstekingen geven met als gevolg blindheid.

Voor het Comité Dierennoodhulp een opmerking van het Rijk. Op de site van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) staat het volgende te lezen: “ … Het Offerfeest vindt in 2021 plaats van dinsdag 20 juli tot en met donderdag 22 juli. Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht en houdt de NVWA toezicht op onbedwelmd en bedwelmd slachten in deze erkende slachthuizen. Om het toezicht en de keuring goed te kunnen organiseren is het voor de NVWA van belang tijdig te weten op welke plaatsen wordt geslacht … “

Natuurlijk is het het niet juist om te zeggen dat het offerfeest niet bij deze tijd hoort. Een Moslim volgt zijn weg die hem bekend is gemaakt vanuit de Qur’an en Sunnah. In Soerah 22 (Al Hajj / De Bedevaart), vers 28, wordt aangegeven “ … Zodat zij getuigen zijn van de voordelen voor hen. En de Naam van Allah uitspreken op de bekende dagen over het slachtvee waarmee Hij hen voorzien heeft. Eet er daarom van en voedt de arme behoeftige … “  Of zoals het ook gezegd wordt: “ … Het is sunnah om van je offer te eten en daarnaast om een deel ervan te doneren aan de armen en behoeftigen. Allah zegt: “Eet ervan (i.e. het offer) en voedt de arme behoeftige.” [22:28] … “

Probeer ook eens een keer acties te voeren tegen niet-moslims; probeer ook eens aandacht te vragen voor slachterijen waar varkens worden getreiterd met stokken en elektriciteit; probeer ook eens aandacht te vragen voor de acties van Staatsbosbeheer die zomaar 200 Konikpaarden wil laten slachten, gewoon omdat er teveel zijn.

(Bronnen: Nieuwe Oogst, RTV Nunspeet, Comité Dierennoodhulp, Brief Ministerie, lelystad.nieuws.nl, NVWA, Qur’an)

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen