Cel en tbs met dwangverpleging voor poging doodslag moeder

Foto: ©Maximaal Sales

De rechtbank veroordeelt 32-jarige man tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Daarbij legt de rechtbank de tbs-maatregel op. De man maakte zich schuldig aan poging doodslag op zijn moeder en vernieling.

Cel en tbs met dwangverpleging

Toen de moeder van de man op 22 maart 2021 hem in Hierden op kwam zoeken, stormde de man naar buiten en viel zijn moeder met een groot mes aan. De man hakte zijn moeder meerdere keren met het mes op haar rug. Zij raakte daardoor ernstig gewond. Daarna vernielde de man diverse goederen en richtte daarmee veel schade aan. Ook had hij een gaspistool en munitie in bezit.

Verschillende stoornissen

Een psychiater en een psycholoog onderzochten de man. Daaruit bleek dat bij de man sprake is van een psychische stoornis (schizofrenie) in combinatie met een beneden gemiddelde intelligentie. Daarnaast is sprake van drugsgebruik en een persoonlijkheidsstoornis. De deskundigen concludeerden dat de feiten in verminderde mate aan de man zijn toe te rekenen.

Tbs met dwangverpleging

Om het gevaar op herhaling in te perken moet de man behandeld worden in een klinische gesloten setting met een hoog beveiligingsniveau. De deskundigen adviseerden om de man te behandelen binnen het kader van een tbs-maatregel met dwangverpleging. De rechtbank volgt het advies van de deskundigen en oordeelt dat een tbs-maatregel met dwangverpleging de enige mogelijkheid is om de man te behandelen, de maatschappij te beveiligen en het gevaar op herhaling zo veel mogelijk in te perken.

Reacties