Harderwijk gaat stevig aan de slag met beleid op het gebied van bestaanszekerheid

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Harderwijk gaat stevig aan de slag met beleid op het gebied van bestaanszekerheid. De nieuwe Nota Bestaanszekerheid werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad, en ook alle aanvullingen van de PvdA werden door de raad aangenomen.

Aandacht voor bijstandsproblemen

Zo gaat Harderwijk voortaan ruimhartiger om met het ontvangen van giften voor ontvangers van bijstand. De grens hiervoor is opgetrokken naar €1.200 per jaar en alle giften van organisaties als de Voedselbank, Mensen in Nood, Stichting Leergeld en Nel’s kledingservice tellen hier niet in mee. Hierdoor wordt voorkomen dat mensen in de bijstand snel in problemen komen dankzij de ruimhartigheid van anderen. Dit voorstel van de PvdA werd mede ingediend door D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Kostendelersnorm meer volgens maatwerk

Harderwijk gaat tevens meer maatwerk toepassen bij de kostendelersnorm bij gezinnen met meerderjarige kinderen. PvdA, D66 en ChristenUnie riepen hiertoe op, omdat het toepassen van de kostendelersnorm bij gezinnen met inwonende kinderen kan leiden tot ongewenste situaties, zoals jongerendakloosheid, financiële problemen en verminderde mantelzorg. Ook kunnen kinderen minder snel sparen, waardoor zij ook minder snel zelfstand kunnen zijn. Harderwijk maakt nu een mooie stap, door vaker gebruik te gaan maken van de beleidsvrijheid die de wet biedt.

Armoedeproblematiek

Om meer inzicht te krijgen in de lokale armoedeproblematiek in Harderwijk, en daarmee zo goed mogelijk deze problemen te kunnen bestrijden gaat de gemeente met lokaal onderzoek de doelgroep in kaart brengen, in plaats van gebruik te maken van landelijke cijfers. Dit voorstel van de PvdA werd mede ingediend door GroenLinks, D66 en de VVD. Als laatste wordt door een verzoek van D66, PvdA en GroenLinks de cliëntenraad in Harderwijk opnieuw opgezet, waardoor inwoners een plek hebben waar ze terecht kunnen als ze er niet uit komen met de gemeente of gemeentelijke instellingen.

Blij met resultaat

PvdA Fractievoorzitter en kersverse lijsttrekker Wilco Bos is blij met het resultaat van de raadsvergadering: “Met deze nota Bestaanszekerheid zet de gemeente echt stappen om mensen daadwerkelijk uit armoede te helpen. Door ruimhartiger te zijn met zaken als giften en de kostendelersnorm laat de gemeenteraad ook zien dat mensen in Harderwijk meer ruimte en zekerheid gaan krijgen.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen