Gasprijzen op en neer met koud weer in aantocht

Foto: Pixabay

De aardgasprijzen in Europa schommelden maandag, waarbij de aandacht van handelaren zich concentreerde op koud weer en mogelijke verstoringen van de bevoorrading. Dat gebeurt op het moment dat de gasopslagen nagenoeg vol zitten.

Gasprijzen op en neer

De gasprijs op de toonaangevende beurs van Amsterdam stond maandag omstreeks 09.45 uur 1,7 procent lager nadat er eerder sprake was van een stijging van 1,3 procent. De weersvoorspellingen wijzen erop dat de temperaturen in Europa de komende weken onder de gebruikelijke waarden van het seizoen komen te liggen. De verwachting is dat er daardoor meer gestookt zal moeten worden.

Gazprom

Tegelijkertijd dreigde het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de leveringen via Oekraïne, de laatst overgebleven route voor zijn gas naar West-Europese landen, te beperken. Het continent begint de winter met bijna volle reservoirs na een enorme inspanning om wereldwijd gas in te slaan ter vervanging van de Russische leveringen. Maar de combinatie van een koudegolf en minder leveringen zorgt mogelijk voor krappere marktomstandigheden. Vooral als de voorraden de komende maanden snel uitgeput raken. Bijkomend probleem is de verwachting dat het de komende periode minder waait waarmee er ook minder windenergie voorhanden is.

Verwijten

Gazprom beschuldigde Oekraïne vorige week van het achterhouden van gasvoorraden bestemd voor Moldavië en dreigde deze week te beginnen met het verminderen van de gasleveringen richting Europa. De route via Oekraïne is momenteel nog de enige route waarop gas van Rusland naar Europa kan worden vervoerd. Oekraïne ontkende gas dat van Rusland naar Moldavië moest tegen te hebben gehouden. In plaats daarvan beschuldigde de beheerder van het Oekraïense gasnet Rusland ervan gas in te zetten als politiek drukmiddel. Ook de Moldavische vicepremier Andrei Spinu wees de beschuldigingen van Gazprom van de hand en zei op berichtenapp Telegram dat “Gazprom Oekraïne en Moldavië beschuldigt van iets dat niet gebeurt”. Het bericht Gasprijzen op en neer met koud weer in aantocht verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen