Herdenking voor omgekomen brandweerlieden bij brand in Smeepoortstraat

Foto: ©Maximaal Sales

27 januari 1998. 25 jaar geleden voegde deze dag een zwarte bladzijde toe aan de Harderwijkse geschiedenis. Een pand, met allemaal verhuurde kamers, stond in brand en bij die brand kwamen 3 personen om het leven. 2 leden van het brandweerkorps Harderwijk en 1 bewoner van het complex. Vandaag is er een uitgebreide herdenking met plechtigheid en kranslegging.

Herdenking aan brand in monumentale etagewoning

Rond half drie in de nacht op 27 januari 1998, komt er een melding binnen bij de brandweerkazerne Harderwijk. Er wordt melding van een uitslaande woningbrand in de Smeepoortstraat. In dit monumentale pand in de binnenstad, worden 12 kamers verhuurd. Er is sprake van dat er nog personen in het pand zijn. Drie van de vier Harderwijkse blusploegen zijn opgeroepen en binnen een aantal minuten staat een groot deel van het Harderwijkse brandweerkorps in de Smeepoortstraat.

Personen vermist

Vanaf het eerste moment wordt geconstateerd dat er mogelijk nog personen worden vermist. In een café in dezelfde straat worden 10 kamerbewoners uit het pand opgevangen. Brandweermannen Erik Timmer en Harm Foppen gaan het pand in. Daar worden ze overvallen door een plotselinge onvoorziene branduitbreiding, een zogenaamde flash-over. Vanwege de intensiteit van de brand is het onmogelijk om de mannen uit het pand te halen. Het pand bleek achteraf ook niet brandveilig genoeg te zijn, waardoor de brand zich kon ontwikkelen tot een intense brand. Beide mannen werkte als vrijwilliger voor het Harderwijkse brandweerkorps. Timmer werkte in het dagelijks leven ook als professionele brandweerman bij het brandweerkorps in Amstelveen. Marco Sakkers kwam ook om bij de brand. Sakkers was een bewoner van het pand.

Veroordeeld

De toen 36-jarige K.S. uit Harderwijk is veroordeeld voor de brandstichting. De vrouw ging in hoger beroep tegen de veroordeling. Ook het hoger beroep wees haar als dader aan. De vrouw had in de kamer van een vriendin het gasfornuis opengezet.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Reacties

Cookieinstellingen