Snellere slijtage stroomnet leidt tot meer storingen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Stroomnetten worden mede door de energietransitie steeds zwaarder belast, waardoor er een snellere slijtage is. Vorig jaar viel de stroom iets vaker uit dan de afgelopen vijf jaar gemiddeld gebeurde, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland op basis van eigen cijfers. Het ging om ruim 23.000 storingen.

Snellere slijtage stroomnet

Dat was vijf procent meer dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. De uitval komt vooral door slijtage en veroudering van de verschillende stroomnetten. Wel waren de storingen sneller verholpen, meldt Netbeheer. Gemiddeld duurden ze zo’n 62 minuten, terwijl dit gemiddeld over vijf jaar 74 minuten is. Volgens Netbeheer worden problemen sneller opgespoord doordat het energienet moderner en meer gedigitaliseerd is. De langste storing duurde echter maar liefst 4,5 uur.

Minder onderbrekingen, maar langer

Wat betreft uitval van gasleidingen is het beeld omgekeerd: onderbrekingen kwamen minder vaak voor, maar duurden gemiddeld wel langer. Het aantal storingen daalde van bijna 37.000 naar 30.500, een daling van ongeveer zeventien procent. Wel duurde het gemiddeld 182 minuten om het probleem op te lossen in plaats van 143. Volgens Netbeheer was een aantal ‘complexe storingen met een lange onderbrekingsduur’ daarvoor verantwoordelijk. Het bericht Snellere slijtage stroomnet leidt tot meer storingen verscheen eerst op Zaanstad.

Wat is het stroomnet?

Het stroomnet is het geheel aan elektriciteitsnetwerken en -systemen die elektriciteit van elektriciteitscentrales en andere elektriciteitsproducenten naar huizen, bedrijven en instellingen transporteren. Het stroomnet bestaat uit hoogspannings- en laagspanningsnetwerken, transformatorstations, verdeelstations en andere bijbehorende apparatuur en infrastructuur. Het doel van het stroomnet is om betrouwbare stroomvoorziening te bieden aan alle consumenten die daarvoor betalen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Reacties

Cookieinstellingen