Toename in het dumpen van huisdieren in Harderwijk en Hierden baart zorgen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In een recente commissievergadering van de commissie Mens en Maatschappij werden zorgen geuit over het toenemende aantal huisdieren dat wordt achtergelaten in lokale bossen. Deze zorgwekkende trend is bevestigd door signalen van partnerorganisaties, waaronder de dierenambulance Noordwest-Veluwe en dierenopvang de Ark.

Toegenomen aantal zwervende dieren

Uit rapporten blijkt dat er aanzienlijk meer zwervende dieren, voornamelijk katten, maar ook honden en konijnen, in de buitengebieden van Harderwijk en Hierden aanwezig zijn dan in voorgaande jaren. Dit wijst op een mogelijk verhoogd aantal dumpingen. Dieren die worden gemeld, worden opgehaald door de dierenambulance en ondergebracht in dierenopvang de Ark. Er wordt ook gemeld dat er iets meer huisdieren worden afgestaan dan in andere jaren, wat deels verband houdt met de kosten die verbonden zijn aan het afstaan van een huisdier.

Verband tussen dumpingen en bestaanszekerheid

Volgens de ketenpartners is er een duidelijk verband tussen de dumpingen en bestaanszekerheid. Vooral de hoge dierenartskosten, die eigenaren vaak niet kunnen betalen, leiden tot het afstaan of dumpen van huisdieren. Dit probleem is verergerd door de aanschaf van honden tijdens de coronaperiode, waarbij eigenaren niet hebben nagedacht over de zorg voor het dier na de pandemie.

Preventie en voorlichting

Het college is bereid om meer informatie te delen over de mogelijkheden rondom het afstaan van dieren, in een poging dumpingen te voorkomen. Naast de informatie over afstandskosten, zal de focus ook liggen op alternatieve opties zoals adoptie binnen het eigen netwerk of via bemiddeling. Een plan van aanpak en voorlichtingscampagne staan gepland voor 2024, gericht op het voorkomen van dierdumpingen en het verminderen van het aantal zwervende huisdieren. Bovendien wordt er een informatieboekje ontwikkeld over dierenverzorging en opvang van dieren in nood.

Noodzakelijke stappen

Deze stappen zijn cruciaal in de strijd tegen het toenemende aantal gedumpte huisdieren in Harderwijk en Hierden. Lokale autoriteiten en organisaties werken samen om bewustzijn te creëren en praktische oplossingen te bieden om dit groeiende probleem aan te pakken.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen