Normalisatie van de markt resulteert in goedkopere aanschaf zonnepanelen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De recente ontwikkelingen op de markt voor zonne-energie wijzen op een aanzienlijke prijsdaling van zonnepanelen, wat resulteert in een kortere periode voor het terugverdienen van deze duurzame investering. Volgens recente gegevens is de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar met een derde gedaald. Deze prijsdaling maakt zonne-energie toegankelijker en financieel aantrekkelijker voor een breed publiek. Het levert een kortere terugverdientijd op.

Terugverdientijd

De huidige situatie illustreert dat een investering in zonnepanelen nu binnen zes jaar kan worden terugverdiend, wat aanzienlijk korter is dan voorheen. Een set van tien zonnepanelen, inclusief installatie en omvormer, is nu verkrijgbaar voor ongeveer 5000 euro. Deze prijsverlaging is een significante ontwikkeling, gezien het feit dat aan het begin van het jaar de kosten voor een vergelijkbare set nog op 7500 euro werden geschat.

Normalisatie

Deze prijsdaling wordt toegeschreven aan de normalisatie van de markt na een periode van hoge vraag, die vorig jaar leidde tot een stijging van de prijzen. Experts in duurzame energie benadrukken dat zonnepanelen, met een levensduur van minstens 25 jaar, niet alleen een duurzame, maar ook een economisch verstandige keuze zijn.

Salderingsregeling

Een belangrijk aspect in de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen is de salderingsregeling. Deze regeling, die het mogelijk maakt om opgewekte zonne-energie te verrekenen met de van het net afgenomen energie, wordt geleidelijk afgebouwd. Ondanks deze afbouw blijft de investering in zonnepanelen aantrekkelijk, met een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.

Interesse fluctueert

De interesse in zonnepanelen heeft een fluctuatie laten zien, deels door onzekerheid over de afbouw van de salderingsregeling en aankondigingen van energiebedrijven over heffingen voor terugleveren. Deze heffingen, zoals die aangekondigd zijn door sommige energieleveranciers, zijn bedoeld om kosten te dekken die ontstaan door onbalans in het elektriciteitsnet.

Aanschaf nog steeds gunstig

Desondanks wordt geconcludeerd dat de huidige marktomstandigheden nog steeds gunstig zijn voor de aanschaf van zonnepanelen. Zelfs met de afbouw van de salderingsregeling en eventuele heffingen voor terugleveren, blijft de terugverdientijd aantrekkelijk. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de salderingsregeling, eventuele heffingen van energiebedrijven, de hoogte van de vergoeding voor terugleveren, en de prijs van elektriciteit. Consumenten kunnen de terugverdientijd verder verkorten door een groter deel van de opgewekte zonne-energie direct zelf te gebruiken, wat leidt tot minder afhankelijkheid van dure energie van het net.

Aantrekkelijk en duurzaam

Deze ontwikkelingen benadrukken de aantrekkelijkheid van zonne-energie als een duurzame en economisch verantwoorde keuze, ondanks de veranderende marktdynamiek en regelgeving. Met een kortere terugverdientijd en de lange levensduur van zonnepanelen blijft deze vorm van duurzame energie een slimme investering voor zowel het milieu als de portemonnee.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen