Minister (demissionair) Hugo de Jonge bezoekt Harderweide en Waterfront

Foto: ©Gemeente Harderwijk

In een recent bliksembezoek aan Harderwijk, benadrukte demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de opmerkelijke vooruitgang in de woningbouw in deze dynamische gemeente. De minister bezocht de prominente woningbouwlocaties Harderweide en Waterfront, waarbij hij de voortvarende aanpak van de gemeente in het kader van de regionale woondeal Noord-Veluwe onder de loep nam.

Minister de Jonge bezoekt Harderwijk

De ambitie van Harderwijk in deze woondeal is opvallend. Met een plan om ruim 5.500 woningen te realiseren tussen 2022 en 2030, waaronder 3.000 in de sleutelprojecten Nieuw Weiburg, Waterfront en Harderweide, toont de gemeente een sterke focus op het aanpakken van het woningtekort. Minister De Jonge benadrukte tijdens zijn bezoek de uitdagingen en successen van Harderwijk, waaronder aspecten als bereikbaarheid, capaciteit op het energienetwerk, stikstofruimte en de algemene woningbouwopgave.

Bewondering voor ambities

De minister sprak zijn bewondering uit voor de grote ambities van een stad als Harderwijk. “Harderwijk is duidelijk bouwlustig en heeft de vaart erin,” aldus De Jonge. Hij merkte op dat ondanks de indrukwekkende bouwactiviteiten, Harderwijk de betaalbaarheid en leefbaarheid weet te behouden. Het bezoek omvatte ook een ontmoeting met de bewoners van het Waterfront in het pas geopende Vanneau Café, waarbij zij hun woonervaringen deelden. De wethouder van Wonen, Edwin Enklaar, legde de nadruk op de robuuste voortgang van de woningbouw in Harderwijk, ondanks uitdagingen zoals economische en politieke situaties, stikstofregels en stijgende bouwkosten. De succesvolle voortgang is mede te danken aan een gezonde dosis ambitie en een effectieve samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder het Rijk, provincie, gemeenten, wooncorporaties en marktpartijen.

Mix van woningen

Dankzij een financiële bijdrage van het Rijk worden in de 3e fase van het Waterfront project ongeveer 1.000 woningen gebouwd, waarvan 70% in de betaalbare categorie valt. Deze duurzame, aardgasvrije woningen zijn een belangrijk onderdeel van de strategie om de totale woonlasten laag te houden. Ook in Harderweide wordt een aanzienlijk aantal betaalbare woningen gebouwd, waarvan een deel bestemd is voor sociale huur.

Lichtend voorbeeld

Met zijn bezoek aan Harderwijk heeft minister De Jonge de nadruk gelegd op de belangrijke rol van gemeenten in het realiseren van de nationale woningbouwdoelstellingen. Harderwijk dient hierbij als een lichtend voorbeeld van hoe met ambitie, innovatie en samenwerking, de woningbouwopgave succesvol kan worden aangepakt.

minister

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen