Offensief om ambachten te behouden voor de toekomst

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Ambachtelijke bedrijven in Nederland lanceren het Aanvalsplan Ambachten, om te voorkomen dat er geen lijstenmakers, schoen- en meubelmakers, kledingreparateurs, smeden, glazeniers, meubelstoffeerders, rietdekkers of orgelbouwers overblijven in het straatbeeld. Om er maar een paar te noemen, is het offensief gestart.

Offensief ambachten

In het aanvalsplan wordt het ambachtelijk bedrijf zichtbaar via de website Gemaakt in Nederland, bedrijven gaan zelf nieuwe vakgenoten opleiden en ze de steun in van andere bedrijven en mensen die het ambacht een warm hart toedragen. ‘Het is tijd voor actie. Als we nog even zo doorgaan, verliezen we in Nederland niet alleen het kleine ambachtelijke bedrijf maar ook alle waardevolle kennis en vaardigheden die daar in zijn ondergebracht.’ In veel ambachtelijke branches is nauwelijks sprake van instroom. Het specialistische werk moet door steeds minder vakmensen gedaan worden en ambachtslieden hebben het steeds drukker om al het werk gedaan te krijgen.

Ambachtsacademie

Het reguliere onderwijs biedt vrijwel geen gespecialiseerde opleidingen aan. Daarom leiden ambachtelijke ondernemers in hun bedrijven via de Ambachtsacademie nieuwe ondernemers op tot het niveau van vakbekwaamheid. Binnen die academie wordt een doorlopende leerlijn georganiseerd zodat ambachtslieden met hun vakmanschap ook carrière kunnen maken en zich met verschillende diploma’s kunnen onderscheiden van anderen. Een vakbekwaam ambachtelijk ondernemer kan een certificaat gaan halen op het niveau van ‘specialist’ of ‘meester’.

Regiogebonden

Mensen die een ambacht onder de knie willen krijgen gaan anderhalf jaar voltijds aan de slag in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw in de eigen regio. Tijdens de opleiding onder begeleiding van hun leermeester ontvangen ze geen vergoeding, maar het traject is mogelijk met behoud van een uitkering.  Als leidraad wordt een opleidingshandboek met werkopdrachten gebruikt, waarmee de sleutelactiviteiten die horen bij het vak worden aangeleerd. Gaandeweg wordt de leerling steeds zelfstandiger in het uitvoeren van het gekozen ambacht.

Sponsoren gezocht

De ambachtelijk sector bestaat voornamelijk uit zelfstandige beroepsbeoefenaars. Zij zetten hun schouders onder het actieplan, maar omdat de overheid zich financieel niet verantwoordelijk voelt voor het voortbestaan van het ambacht en niet wil meebetalen aan de (door)ontwikkeling en uitvoering van de opleidingen, moeten de ambachtslieden alles zelf bekostigen. En dat gaat hun draagkracht te boven. Daarom doen ze een nadrukkelijke oproep aan partijen die deze initiatieven financieel willen ondersteunen. Dat kunnen bedrijven zijn die zelf zakelijk belang hebben bij het voortbestaan van het ambacht (zoals leveranciers), maar ook mensen zijn die vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid een bijdrage willen leveren.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen