Verwijsloket voor leefstijl in St Jansdal

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Ziekenhuis St Jansdal is van plan dit jaar, in samenwerking met verschillende netwerkpartners, twee verwijsloketten te openen: een in ziekenhuis Lelystad en één in ziekenhuis Harderwijk.

Verwijsloket

Er komt, ook in de gezondheidszorg, steeds meer aandacht voor leefstijl, zoals gezonder eten, meer bewegen en ontspanning, minder stress en alcohol, stoppen met roken en beter slapen. Ook in het ziekenhuis. Het is echter best lastig om een andere leefstijl vol te houden. Daarnaast hebben zorgverleners hebben vaak onvoldoende tijd en kennis om patiënten te begeleiden en soms vinden patiënten moeilijk de juiste hulp. Dit lost de inzet van het verwijsloket op. Vermoedelijk opent op 3 juni het verwijsloket in Lelystad. Het is nu nog niet bekend wanneer het verwijsloket in Harderwijk zal starten.

Een belangrijk onderdeel van zorg en behandeling

Behandelingen hebben vaak meer effect als patiënten tegelijkertijd letten op hun leefstijl. Zo herstellen patiënten bijvoorbeeld sneller herstellen na hun operatie. Ook verkleint het de kans op terugkeer van de ziekte. Cardioloog en leefstijlarts Ferry Alsemgeest: “Leefstijl(aanpassing) staat gewoon in 80% van de richtlijnen van behandelingen. Het is dus een belangrijk onderdeel van zorg en behandeling van een patiënt”.

Hoe werkt het verwijsloket?

In het verwijsloket werken welzijnscoaches van de gemeente. Zij helpen patiënten bij het in kaart brengen van hun situatie, vraag, wens en/of behoefte. Dit doen zij in een 1-op-1 gesprek. Daarna verwijzen zij naar lokale organisaties en regionale initiatieven voor de juiste zorg, hulp en ondersteuning. Zo sluit het loket aan op dat wat al bestaat en vormt het een betere brug tussen de medische wereld en organisaties of voorzieningen in het publieke domein. Ook komt er meer aandacht voor de achterliggende sociale problematiek, zoals werkeloosheid, een lastige woonsituatie of schulden. Een leefstijlverandering is vaak pas mogelijk als eventuele zorgen naar de achtergrond zijn verdwenen.

Voorkomen van zorg

Leefstijl speelt een rol bij het ontstaan van vele aandoeningen. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, leververvetting, suikerziekte, geheugenverlies en kanker. Aanpassingen in de leefstijl dragen bij aan preventie; het voorkomen van zorg, of voorkomen van zwaardere zorg. Daarnaast verbetert het de gezondheid en het welbevinden, verlicht het de druk op de zorg en vermindert het de kosten van zorg.

De werkgroep leefstijl van het St Jansdal bestaat uit; Gerrie Stoffer (Deskundige Infectiepreventie en student Master gezond gedrag en leefomgeving), Mady Kortenhorst (gynaecoloog), Ferry Alsemgeest (cardioloog en leefstijlarts) en Frits van der Velde (projectmanager). Het IZA streeft ernaar om vanaf januari 2025 het onderwerp gezonde leefstijl integraal op te nemen in de reguliere zorg.

Zie ook:

– GezondVeluwe — Verwijsloket Gezondheid krijgt steeds meer vorm

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen