Stuk muur uit 1519 in nieuwe brug verwerkt

Foto: Wikimedia

Afgelopen dinsdag is er door archeloog Maarten Wispelwey, tijdens een bijeenkomst in het Stadsmuseum, een presentatie gegeven over de toekomstige verbinding tussen de boulevard en het Dolfinariumeiland. In de verschillende ontwerpen werd de stenen voet van een oude geschutstoren gebruikt. De voet uit de zestiende eeuw wordt zichtbaar gemaakt in de nieuwe verbinding.

De oude toren kwam tevoorschijn in 2014 toen er archeologisch onderzoek werd gedaan. Het is de allereerste geschutstoren die ooit in Harderwijk naar boven is gekomen. Het is een onderdeel van de grote dwangburcht die door Karel van Gelre is gebouwd in 1519. De voet is twaalf bij negen meter. De onderzijde ervan ligt ruim drie meter onder de grond. Er zijn ook drie meter dikke muren blootgelegd, deze dienden ter bescherming tegen het winterse ijs.

Al eerder werd er oud Harderwijk zichtbaar. Bij de bouw van de Houtwalgarage die bovenop de bastions uit de 16e eeuw kwam, is een klein deel van de Luttekepoort bewaard gebleven en te zien in de parkeergarage. Helemaal onderin de garage is een ruimte ingericht met een stuk van de oude Luttekepoort.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen