Referendum associatieovereenkomst Oekraïne 6 april 2016

Foto: ©Sebastiaan Ter Burg

Op 6 april 2016 wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden. Waar gaat dit referendum precies over en wat betekent dit voor u?

Wanneer mag u stemmen?

Het Referendum vindt plaats op woensdag 6 april, dus op die dag kunt u stemmen (18 jaar en ouder). U ontvangt dan een stempas. Deze pas wordt uiterlijk 14 dagen voor het referendum op uw huisadres bezorgd. Op de ‘GeenPeil Gemeente Wacht‘, waar vrijwilligers de statistieken voor het komende raadgevend referendum in kaart brengen, komt Harderwijk niet voor. Volgens een woordvoerder van de gemeente Harderwijk komt dit omdat Harderwijk 100% stemgelegenheid biedt. Alle normale stemlokalen zullen dus geopend zijn.

Waarom een referendum?

Sinds 1 juli 2015 is er een Wet raadgevend referendum (Wrr). Deze wet maakt het mogelijk dat Nederlanders voor de Tweede Kamer een stemming aanvragen over een wet die al is aangenomen. De uitslag van het referendum is een advies aan de regering over deze aangenomen wet, haalde in 2015 427.939 geldige handtekeningen op om een raadgevend referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne af te dwingen. Nu het referendum op 6 april van dit jaar een feit is, zijn er veel gemeentes die niet alle stemlokalen open gooien. Minder stemlokalen zorgt ook voor een verslechtering van de stempositie, gezien kiesgerechtigden verder moeten reizen of langer moeten wachten voor het stemlokaal.

Wat is een referendum?

Bij deze stemmogelijkheid wordt u als kiezer gevraagd of u voor of tegen de wet bent. U kunt alleen ‘ja’ of ‘nee’ stemmen. Daarmee bepaalt u uw keuze over de hele wet.

  • Op 6 april kunt u stemmen over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne: bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?

Wat is een associatieovereenkomst?

Een associatieovereenkomst is een verdrag tussen twee of meer landen die de banden willen aanhalen. Hierin worden afspraken gemaakt over politieke en economische samenwerking, en over handel.

  • In de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne hebben de EU en haar lidstaten afspraken vastgelegd met Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel.

Meer informatie

Op de website www.referendum-commissie.nl vindt u informatie over het referendum van 6 april.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen