Dierentuinbesluit nageleefd door Dolfinarium

Foto: Friesland2k5

Op 31 maart j.l. heeft staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, bevestigd dat het Dolfinarium voldoet aan alle eisen die gesteld worden in het Dierentuinbesluit, gebaseerd op de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Al meer dan 50 jaar is het Dolfinarium leider op het gebied van kennis van en plezier met zeezoogdieren.

Dierentuinbesluit

In het besluit dat is opgesteld in de Dierenwet is er een speciaal onderdeel voor houders van dieren. Hierin staan artikelen vermeldt over vertoning van dieren, educatief en informatief programma, het houden van, het verzorgen van, het registreren en instandhouding van diersoorten. Verder wordt er het verschil tussen een dierentuin en circus uitgelegd. Onder een dierentuin wordt verstaan: een permanente inrichting waar levende dieren worden gehouden om gedurende tenminste 7 dagen per jaar te worden tentoongesteld aan het publiek. Een circus is een reizende tentoonstelling die als geheel kan rondreizen of kan bestaan uit een verzameling optredens. Het is voor het ministerie en de NVWA duidelijk dat het Dolfinarium geen reizende tentoonstelling en dus een dierentuin is. De dierentuinvergunning om een dierentuin te mogen exploiteren is dan ook nog steeds terecht van kracht.

Vergunning

De vergunning van het Dolfinarium en die van de andere leden van de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) is in 2003 als eerste afgegeven. Bij de vergunningverlening is opgemerkt dat het dierenbestand een goede gezondheid, ontwikkeling en conditie vertoont en dat de gezondheid dagelijks door observaties wordt gecontroleerd. Ook zijn zij aangesloten bij de European Association of Zoos and Aquaria. Onderling kunnen zij dieren uitwisselen en beoordelen. Een speciale visitatiecommissie onderzoekt vergunningsaanvragen en handhaving van de omstandigheden. In 2006 is er wederom geconstateerd dat het Dolfinarium aan alle eisen voldeed. Ook in 2014, tijdens het voorlaatste onderzoek, zijn er geen redenen gevonden om de vergunning in te trekken. In maart 2016 is er op verzoek weer een visitatiecontrole uitgevoerd.

Geen overtredingen

Tijdens deze controle waren twee inspecteurs, een dierenarts van de NVWA en een externe dierenarts, die gespecialiseerd is in zeezoogdieren aanwezig. Bij deze inspectie werden geen overtredingen vastgesteld. De waterkwaliteit voldoet aan de eisen zoals die opgesteld zijn door de EAZA. Hieronder de brieven die de staatssecretaris aan de Tweede Kamer heeft verstuurd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen