Instroom asielzoekers op laagste punt

Foto: Pixabay

In Apeldoorn staat de vorige week opgeleverde noodopvang voor asielzoekers nog steeds leeg. Er is 0,0 instroom. Wanneer en of het omgebouwde UWV-gebouw überhaupt gevuld gaat worden is nu de vraag. In Harderwijk wordt momenteel (en de komende 2,5 maand) hard gewerkt om het terrein van de oude Kranenburg-kazerne om te toveren tot een opvang voor asielzoekers.

Instroom extreem laag

Sinds het hoogtepunt van de instroom, zo’n 4200 asielzoekers per week, is de instroom nu extreem laag. Volgens het verantwoordelijke ministerie komen er per week zo’n 350 mensen per week Nederland in de hoop op een beter leven. De verwachting was dat er in 2016 58000 asielzoekers in Nederland zouden verblijven. Dit aantal gaat niet gehaald worden. Op dit moment zijn er 36784 asielzoekers en is er een capaciteit voor 50000 mensen.

Echt nodig

In Harderwijk wordt met man en macht gewerkt om uiteindelijk 800 asielzoekers onder te kunnen brengen. Terwijl er elders in het land opvangcentra leeg (blijven) staan of worden gesloten. Volgens het COA, die de opvang in Nederland coördineert, sluiten de centra die onprettigere voorzieningen hebben, die voor kortere tijd beschikbaar zijn, of die contractueel eindigen. De ombouw van gebouwen en terreinen tot nieuw AZC moet dus gewoon door blijven gaan. Ondanks dat bedden leeg blijven staan. Dat leidt tot frustratie bij vrijwilligers en bestuurders. In Harderwijk is er nu ook onbegrip en frustratie. Dit komt door het tot 3x toe uitstellen van de opening van het AZC.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen