35000 Harderwijkers en Hierdenaren waterloos

Foto: Pixabay

De meeste lezers zal het niet ontgaan zijn. Zondagochtend was voor veel inwoners van de postcodes 3841 t/m 3849 een waterloze dag. Het beetje water dat af en toe uit de kraan kwam, was zonder druk. Kortom, voor veel huishoudens even puzzelen in de dagelijkse ochtendroutine.

35000

Drielanden was een van de delen waar er gewoon water uit de kraan kwam. Net als bij zwembad de Sypel en het ziekenhuis. Drielanden krijgt een deel van de watertoevoer vanuit Ermelo en niet vanaf Harderwijk. De Sypel en het ziekenhuis zijn zo ingericht dat ze, als het moet, zelfvoorzienend kunnen zijn in hun watertoevoer.

Verloop

In de vroege ochtend, rond de klok van 3.30 uur was er voor het eerst te merken dat er geen water meer uit de kraan kwam. Toen Harderwijk steeds wakkerder werd, kwamen er op social media hele discussies op gang over wat men kon doen. Water halen bij het benzinestation, douchen bij de familie of vrienden in Drielanden, maar het allerbelangrijkste was natuurlijk de vraag: “Wanneer hebben we weer water?” Vitens, de gemeente en de hulpdiensten kwamen in de loop van de ochtend met het antwoord. Dankzij een oplettende burger, die aan het trainen was voor de Vierdaagse van Nijmegen, werd lek gelokaliseerd. Vlakbij het vorig jaar geopende vernieuwde waterstation bij de trimbaan en de zandverstuiving was inmiddels een flinke vijver ontstaan. Willem van Bunte waarschuwde de overvliegende politiehelikopter, die de politie op de grond inseinde. Hierdoor kon in de loop van de ochtend worden medegedeeld dat er rond 13.00 uur weer water zou zijn in de gemeente Harderwijk.

Herstel

Landelijk werd het nieuws dat bijna de gehele gemeente zonder water zat ook opgepakt. Het duurde in Harderwijk bijna 9 uur dat de waterdruk minder was, normaal is dit 12 minuten. Vrijdag is de waterleiding pas weer helemaal gemaakt. Vitens heeft gisteren een omleiding gelegd en de originele buis gaat vervangen worden. Harderwijkers en Hierdenaren zullen hier niks meer van merken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen