27-jarige Harderwijker hoeft niet de cel in

Foto: Still Youtube

Het Openbaar Ministerie vindt dat de 27-jarige man uit Harderwijk die in januari brand heeft gesticht in de YMCA in Hulshorst een jaar moet worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis.

De man zou in januari brand hebben gesticht in een YMCA-gebouw op de grens van Hierden met Hulshorst. De schade bedroeg 600.000 euro. Begin januari ging het clubhuis in vlammen op. Kort voor de brand zagen getuigen een man met een brandende fakkel in zijn hand. In een opvanghuis werd hij later aangehouden. Volgens de politie maakte hij bij zijn aanhouding een verwarde indruk.

27-jarige in psychose

De man was volgens het OM in de periode waarin de brandstichting plaatsvond 100% ontoerekeningsvatbaar, omdat hij in een psychose verkeerde. Een gevangenisstraf mag dan niet worden geëist. Momenteel wordt de verdachte behandeld. Omdat hij volgens zijn behandelaars positief is opgeknapt, is er een goede kans is dat hij na een jaar behandeling begeleid kan gaan wonen. Ook kan de Harderwijker dan instromen in het reguliere GGZ-traject.

Dubbele schade

Volgens de beheerder van het YMCA-gebouw begint YMCA binnenkort met de bouw van een nieuw verenigingsgebouw. De schade van de brand is ongeveer 6 ton en omdat het afgebrande gebouw in 1929 is gebouwd is de emotionele schade ook enorm.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen