Stadhuis op de Markt gaat op voor renovatie

Foto: ©Martin Weijmer - All In One Fotografie

Afgelopen juni werd al geconcludeerd dat het Oude Stadhuis moest worden gerenoveerd. Cultuurkust won de aanbesteding voor een nieuwe huurder en de gemeente reserveerde alvast € 150.000 voor een opknapbeurt.

Fundering

De fundering van het statige pand is ernstig aangetast. Wie op de 1e verdieping loopt, lijkt het idee te hebben dat het gebouw trilt. Er is geen direct gevaar voor de bezoekers van het monumentale pand, maar op termijn moet het absoluut gerenoveerd worden.  De fundering is niet meer van deze tijd.

Historie

Het gebouw heeft bij de renovatie in 1837 zijn neoclassicistische uitstraling gekregen. De symmetrische gevelopbouw met als middelpunt, de verhoogde entree en de vooruitgeschoven rondboogportaal, die rust op Dorische zuilen. Daarboven staat een houten klokkentoren met luidklok. Achter de blinden van de gevel links, bevindt zich de oude raadzaal uit 1727. Deze is nu in gebruik als concertzaal en trouwzaal.

stadhuis

Voor de renovatie bestond het gebouw uit drie panden. Links het wijnhuis, in het midden het raadhuis, en rechts het rechthuis (later waag). In de kelder bevond zich de gevangenis. Voor een totaal bedrag van Hfl.7000,= heeft de magistraat dit wijnhuis in 1727 laten inrichten als representatieve raadzaal  De wanden zijn bekleed met goudleerbehang op 352 panelen. Op de wanden zijn schilderijen aangebracht o.a. van Willem van Oranje, Maurits en Frederik Hendrik; geschilderd door Isaac Isaacsz uit Amsterdam. Het plafond is voorzien van een schildering, die centraal de godin Hestia laat zien, omringd door goden en godinnen; figuren uit de Griekse Mythologie. Op de schoorsteenpartij is in het midden Vrouwe Justitia afgebeeld, omlijst door de familiewapens van de leden van de magistraat, die de raadzaal mede hadden gefinancierd. Voor een bezichtiging kunt u zich richten tot de stadsgidsen. (bron: Beleef Harderwijk)

Oude stadhuis

Momenteel is het gebouw alleen nog in gebruik voor de voltrekkingen van huwelijken. Eerder was de Muziekschool er als huurder gevestigd. In de race om de nieuwe huurder te mogen, worden is Cultuurkust als winnaar uit de bus gekomen. Cultuurkust is een organisatie die voor iedere Harderwijker activiteiten organiseert. Dat gaat ook de insteek van de renovatie van het stadhuis worden. Dat het voor een ieder toegankelijk moet worden. De aanpassingen zullen na goedkeuring van de gemeenteraad in volgend jaar kunnen starten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen