Interview met gouden medaillewinnares Lisa Kruger

Foto: www.lisakruger.nl

Een exclusief interview. De 16-jarige Harderwijkse is de jongste bezitter ooit in Harderwijk van een Koninklijk lintje. Geridderd in de orde van Oranje Nassau. Dit alles vanwege haar fantastische prestatie op de Paralympics 2016 in Rio.

Prestatie

Op de eerste dag pakte zij niet de eerste medaille van TeamNL, maar wel de eerste gouden plak. Verder kwam ze op nog 4 zwemdisciplines uit. 1x 4e plek en 2x 5e plek en 1x 6de. Haar gouden medaille is één van de 62 medailles die de sporters van TeamNL op de Paralympics wisten te winnen. In haar drukke periode vond ze tijd voor een interview met een redacteur van harderwijk.nieuws.nl

Hectiek

Lisa, hoe bevalt het je tot nu toe allemaal? De aankomst op Schiphol, de huldiging in Utrecht, op audiëntie bij de Koning en vandaag de Harderwijkse huldiging. Lekker druk? Jazeker, maar heel erg leuk allemaal. De straaljagers die boven Nederland naast het vliegtuig komen vliegen. Het weerzien met m’n familie en vrienden in Utrecht. Het gesprek met de Koning. Dat is echt een leuke man, joh. Hij is echt sociaal, heel gewoon eigenlijk.

De afgelopen 5 weken waren heel intensief voor je. Met een preparalympisch trainingskamp in Portugal en aansluitend de Paralympics in Rio. Wat is je het meeste bijgebleven van de Paralympics? 9 dagen ben ik aan het zwemmen geweest. De laatste dag hebben wij als team naar een sessie gekeken. In die finale die wij zagen deed een Braziliaanse zwemmer mee. Die jongen wint zo’n beetje iedere wedstrijd en is in Brazilië echt een held. In de finale werd het publiek erg enthousiast toen hij het water in ging. Toen de finale werd gewonnen door die Braziliaan leek het stadion wel te ontploffen. Dat kabaal is echt immens en onvoorstelbaar.

Prestatie

Als je terugkijkt naar je eigen prestaties. Kun je jouw internationale toernooien vergelijken met de Paralympics? Een WK, EK of Paralympics, het blijft allemaal hetzelfde. Het is een 50 meterbad en je moet gewoon je ding doen. Alleen tijdens het WK in Glasgow, klapt een handjevol mensen als je aantikt. Waaronder je teamgenoten. In Rio is dat heel anders. Omdat het zwemstadion zo groot is en Brazilianen zo’n enthousiast volk zijn, draagt dat zeker bij aan een heel andere ervaring.

Streng

Wat ook opvalt zijn de regeltjes die bij een Paralympics gelden. Je mag bijvoorbeeld de Olympische ringen niet zichtbaar hebben. Veel sporters nemen na de Spelen een tattoo met de ringen. Omdat die verbannen zijn, moet je jouw tattoo dan afplakken. Ditzelfde geldt voor logo’s. Andere logo’s dan de goedgekeurde, zijn verboden. Zwemmers die met hun Beats op naar het startblok liepen, moesten die afplakken.

Er was ook iets met je zwempak, geloof ik. Dat klopt. Voor mijn gouden finale race liep ik de voorstart in en werd gecontroleerd door een jurylid. Of mijn zwempak gekeurd was. Dus ik wijs naar mijn de achterkant van pak en wijs het logo aan. Tot mijn grote schrik zat er geen logo op het zwempak. En dan mag je dus niet zwemmen. De voorstart is 20 minuten voor de start. Een zwempak uittrekken duurt 5 minuten en een ander zwempak aantrekken 30 minuten. Kortom, het was paniek bij TeamNL. Direct stonden er allemaal coaches om me heen en samen met 2 coaches hebben we een wereldrecord zwempak aan- en uittrekken neergezet. In 10 minuten stond ik een ander zwempak aan de start van mijn gouden race. Dat ik daarna ook nog in een wereldrecord als eerste aftik was helemaal fantastisch.interview

Voorbereiding

Ooit ben je begonnen met vijfkamp. Toen je 6 jaar was, brak je jouw arm. Na een aantal jaar bleek je arm te vergroeien. Je besloot je volledig te gaan richten op het wedstrijdzwemmen. Is dat een onderdeel van het vijfkamp? Ja, zwemmen is een van de vijf sporten van de vijfkamp. Het was een bewuste keuze. Ik was daar het beste in. Bij de Woelwaters ben ik begonnen met wedstrijdzwemmen en dat ging me goed af. Zo goed dat ik werd opgemerkt door de Nederlandse Zwembond.

Hoe dedicated heb je moeten zijn de afgelopen jaren? In 2011 zwom ik mijn eerste zwemwedstrijd. En dat ging echt super. De maanden en jaren erna ging het steeds beter. We hadden als doel Tokyo 2020 gesteld en ik dacht dat ik het allemaal wel zou gaan redden. Niets bleek minder waar. Mijn tijden kelderden. Ik besefte dat als ik niet mijn best deed, ik het ook niet zou gaan halen. Toen heb ik een knop omgezet en in plaats van Tokyo 2020 kwam Rio 2016 in zicht. Dat gaf me zo’n boost dat ik besloot om alles op alles te zetten voor Rio. En dat is aardig gelukt.

Hoe zijn de Paralympics

Hoe is het nu in een Olympisch dorp? Is het echt zo gezellig als het lijkt? Ja, wij waren met de ploeg echt een team. En dat is ook gebleken uit de resultaten. Zwemmers onderling dat wil wel eens botsen, maar gezamenlijk zijn wij echt gezellig. Ons voordeel is dat wij makkelijker met de ploeg in één zwembad kunnen trainen dan bijvoorbeeld Australië. Het voordeel is ook dat je na zo’n intensieve periode ook de gezichten bij de kanshebbers kan plaatsen. In Portugal zaten wij ook met de atletiekers op trainingskamp. Naar Rio ging TeamNL in groepen en in het dorp kom je uiteindelijk allemaal in hetzelfde gebouw. Daar heeft iedereen maar één doel en dat is zo goed mogelijk presteren. De 5 weken voor en in Rio zijn niet met m’n vaste kamergenoot geweest. De coach heeft voor Rio besloten dat we moesten wisselen van kamergenoot omdat dat de teamgeest ten goede zou komen.

Was je familie erbij? Ja, mijn vader en mijn oma waren de eerste 6 dagen in Rio. Wel ver van de zwemmers en ze moesten de vlucht en de wedstrijdtickets zelf regelen. Maar het is wel fijn om ze dan te zien tussen die 10000 andere toeschouwers als je een gouden medaille wint.

School

Je bent middelbare scholier op het CSE in Zwolle. Het Centre for Sports &  Education. Vertel eens, hoe ziet de schoolweek van een scholier eruit, die traint voor de Paralympics? Ik zit in de 5 VWO en train in 6 dagen, 7x per week. Waarvan 2x op school, 3x in Amersfoort en 2x in Zeist. Amersfoort en Zeist zijn voor de bond. Ik mis weleens wat schooluurtjes (2 1/2 dag per week), maar dat kan ik gelukkig, door zelfstudie, goed compenseren. Ik wil na m’n VWO geneeskunde gaan studeren. In Utrecht hebben ze een topsportprogramma en ik hoop dat ik daar bij kan aansluiten.

Toekomst

Hoe zie je de toekomst voor de gehandicaptensport? TeamNL heeft een gezamenlijke webpage voor de reguliere sporters en paralympiërs. Ja, ik denk dat juist dat al heel goed is. We hebben natuurlijk met z’n allen 62 medailles gehaald en als je ziet hoeveel 4een 5e plekken er gehaald zijn, hebben we echt goed gepresteerd. Maar de aandacht van de NOS is echt nog heel minimaal. Het Olympisch dorp bestaat nog wel gewoon. Wij zaten wel in een ander gebouw dan de reguliere sporters. Het Holland House was bijvoorbeeld al wel weg. Ik denk door meer aandacht te geven aan de gehandicaptensport, kunnen de Paralympics over 4 jaar misschien wel beter te volgen zijn op tv.

Wat zijn je plannen voor de toekomst? In ieder geval de komende 3 weken even geen wedstrijdbad water induiken en maandag weer naar school. In Tokyo meer medailles gaan winnen. Als je ziet dat ik nu al op 1 afstand een wereldrecord zwem en op 4 andere net naast de medailles grijp, dan is er een hoop te doen de komende 4 jaar. Er zit nog een hoop progressie in mijn kunnen. Mijn coach vindt dat ik Tokyo moet gaan domineren. Het mooiste zou zijn als ik op alle 5 de afstanden voor een medaille kan gaan.

Wil je Lisa’s prestaties de komende jaren volgen? Dat kan op haar website

interview

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen