Rondleiding AZC Harderwijk voor omwonenden

De eerste 400 asielzoekers kunnen vanaf maandag terecht in AZC Harderwijk. Een deel van de vroegere kazerne Kranenburg-Noord is klaargestoomd om mensen op te vangen die hun eigen land ontvlucht zijn. Dinsdag 27 september is er een rondleiding en bezichtiging gepland voor omwonenden en gemeenteraadsleden.

Verdeeldheid

De verdeeldheid in de Harderwijker samenleving is groot. Vreemd is dat niet. Het heeft namelijk even geduurd voordat het zover zou zijn. Al bijna een jaar gonst het van de geruchten dat “ze” gaan komen. Soms wordt uitstel afstel, maar in dit geval niet. Ruim 1000 omwonenden zijn aangeschreven om op dinsdag 27 september met eigen ogen te komen zien, hoe het eerste deel van het AZC er uit komt te zien. Volgens Ronald van Vliet, manager bij het COA, is dit vrij uniek. “Er zijn weinig gemeenten in Nederland waar zo uitgebreid bij de komst van asielzoekers wordt stilgestaan.”

Vrijwilligers

Het platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk is met ongeveer 10 vrijwilligers aanwezig. Dit platform is opgezet om de vrijwilligerswerkzaamheden bij het AZC in goede banen te begeleiden. Via hun Facebook-pagina kun je je aanmelden als vrijwilliger. Daniëlle Meloen: “Vrijwilligers kunnen we altijd wel gebruiken. Aanmelden is dan ook geen probleem. Of er daadwerkelijk een beroep gedaan wordt op een vrijwilliger hangt van de instroom af.” “Niemand weet hoeveel asielzoekers tegelijk er komen en hoe vaak er een bus voor komt rijden,” aldus COA-unitmanager Pascal Meertens.

Rondleiding

Het complex behelst vooral woonunits. In totaal is er voor 800 asielzoekers een bed. Er komen 100 units. Een unit bestaat uit 3 slaapkamers, een badkamer, een wc en een woonkeuken. Op het terrein is er een hoop ruimte ingericht voor educatieve tijd. Bijvoorbeeld in het centrale gebouw. Peuters van 2-4 jaar oud hebben een volwaardige peuterspeelzaal waar zij kunnen spelen. Peuterspeelzaal ’t Vlindertje van SKH Harderwijk heeft van de gemeente Harderwijk 2 jaar de gelegenheid gekregen om dit te bewerkstelligen. Na de 2 jaar vindt er een evaluatie plaats. In samenwerking met Landstede en de Harderwijkse verenigde basisscholen is er de Internationale Schakel Klas. De oudere kinderen die in het AZC verblijven zullen hier naar school gaan. Er zijn diverse ruimtes ingericht als leslokaal voor de volwassenen. Hier krijgen zij een inzicht in het leven in Nederland. In het hoofdgebouw bevindt zich ook de recreatieruimte. Hier staan een aantal speeltafels en zitbanken. In een andere unit op het gebouw zijn de COA-kantoren, kantoren van Vluchtelingenwerk en een medisch centrum ingericht.

Toegankelijkheid

Het terrein is voor niet-bewoners van het AZC niet vrij toegankelijk. Dit in verband met de veiligheid als er calamiteiten uit mochten breken. Voor asielzoekers is het terrein vrij toegankelijk. Het asielzoekerscentrum Kranenburg-Noord zal gefaseerd worden opgeleverd. Het eerste deel dat inmiddels in de laatste testfase zit, moet alleen nog door de brandweer goedgekeurd worden. Als dit gedaan is, kunnen vanaf maandag de eerste asielzoekers in Harderwijk terecht. In de tussentijd wordt druk doorgebouwd om nog eens 400 asielzoekers in Harderwijk te kunnen laten wonen. Dit moet in het 4e kwartaal opgeleverd worden. Thami Zabda, locatiemanager AZC Harderwijk: “Volgend jaar met de landelijke open dag AZC’s zullen wij zeker onze deuren ook open gooien. Misschien zelfs al wel een keer eerder.”

Leefbaar en veilig

Het geheel oogt sober, maar is absoluut humaan. Het moet leefbaar en veilig zijn. Dat er asielzoekers komen staat vast. Maar hoeveel, wanneer en in welke samenstelling is onbekend. Een asielzoeker komt over Nederland binnen in Ter Apel. Hier verblijven ze tussen de 1 en de 3 maanden. Hierna worden ze verhuisd naar een AZC. Het COA hanteert bepaalde regels bij de plaatsing. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met afkomst, sekse en religie. Pascal Meertens: “Een statushouder wil geen ruzie. Die is zijn land juist ontvlucht vanwege de ruzie. Het is een samenleving in de Harderwijkse samenleving.”

Lees ook: AZC Archieven – Harderwijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen