Nieuwe mestvergistingsinstallatie Bio Energiecentrale Harderwijk 

Foto: Pixabay

HoSt gaat in Harderwijk een mestvergistingsinstallatie bouwen voor een unieke waterschap-privaat samenwerkingsverband tussen mesttransporteur Jan Bakker en Waterschap Vallei en Veluwe. De nieuwe mestvergistingsinstallatie van HoSt draagt bij aan oplossing mestproblematiek en behalen duurzame energiedoelstelling Nederland. De installatie draagt bij aan de energieneutraliteit en klimaatverplichtingen van Nederland. ‘Bio-Energiecentrale Harderwijk’ met een capaciteit van jaarlijks 100.000 ton is uniek. Deze installatie verwerkt mest tot loosbaar water.

Energiecentrale door mest en afval

Jaarlijks gaat de centrale 12,5 miljoen kuub biogas produceren. Dit wordt opgewekt in een HoSt biogasopwerkingsinstallatie in 8 miljoen kuub groen gas. Het groen gas heeft de kwaliteit van aardgas en wordt direct ingevoerd op het aardgasnet. Dit komt overeen met het aardgasverbruik van ruim 5.000 huishoudens. De bio-energie centrale gaat mest in combinatie met afvalstromen vergisten. Deze afvalstromen worden hierdoor ingezet als grondstof voor het produceren van duurzame energie.

Positieve bijdrage klimaatverandering

De centrale levert een bijdrage aan de doelstellingen van de overheid voor een duurzame energievoorziening in Nederland. Tevens zegt het Waterschap Vallei en Veluwe te verwachten dat het waterschap met de centrale vijf jaar eerder energieneutraal te zijn dan gepland. Uit het vergisten van de afvalstromen ontstaan de drie producten biogas, digestaat en CO2. Het biogas wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Het digestaat wordt verder verwerkt tot loosbaar water. Bij deze verwerking worden nutriënten als fosfaat en stikstof teruggewonnen. Ook wordt een fosfaatrijke exportwaardige dikke fractie geproduceerd. De CO2 wordt geleverd aan een naastgelegen steenfabriek. Op deze manier draagt de centrale een steentje bij aan een positieve verandering van het klimaat.

Ideale locatie

In december start de bouw van de installatie op het terrein van de rioolwaterzuivering van het waterschap in Harderwijk. Een groot voordeel van de realisatie van deze installatie op deze locatie is dat het water uit de verwerking van digestaat rechtstreeks kan worden geloosd op de waterzuivering. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal mest wordt vergist en verwerkt tot volledig loosbaar water.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen