Bewoners AZC laten op zich wachten

Foto: ©Mark de Lange

De eerste nieuwe bewoner van het AZC Harderwijk zijn er nog niet. Vorige week tijdens de rondleiding voor Harderwijkers werd gesuggereerd dat afgelopen maandag 3 oktober de eerste asielzoekers in Harderwijk konden komen wonen. Mits de brandweer de veiligheid op het centrum goedgekeurd zou hebben. Ook moet de waterkwaliteit in orde zijn.

Waterkwaliteit

De kans op besmetting met de legionellabacterie is nog aanwezig. Ook had het water bij oplevering een vreemde kleur. Doordat het AZC Harderwijk een geheel nieuw waterleidingsysteem nodig heeft, is de waterkwaliteit nog onvoldoende. Het is nu wachten op de uitslag van de testen.

Bewoners

Een exacte datum voor de komst van de eerste bewoners kan er er nog niet gegeven worden. Het COA is terughoudend in de informatie over aantallen asielzoekers.

Instroom

Harderwijk houdt rekening met de eerder aangekondigde komst van 800 asielzoekers. De aannemer bouwt ook flink door. Het eerste deel is klaar, het tweede deel in aanbouw. De instroom van vluchtelingen is enorm gedaald. Het COA sluit in heel Nederland noodopvanglocaties. AZC Harderwijk is een regulier asielzoekerscentrum. Het centrum blijft maximaal 10 jaar geopend.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen