Amerikaanse documentaire Blackface van Williams kan grote gevolgen hebben

Foto: EnSintClopedie

De nu al omstreden korte documentaire Blackface over Zwarte Piet is vanaf zondag op de website van CNN te zien. De trailer laat zien dat er niets aan de verbeelding wordt overgelaten. ,,Nederland heeft een kort geheugen als het op hun rol in de slavenhistorie aankomt.” Dit meldt nieuws.nl

Het smerige, kleine geheim van Nederland, zo noemt de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams ‘onze’ Zwarte Piet. De aankondiging van de documentaire over de Nederlandse traditie wist in februari al de tongen los te maken. Nu de documentaire ook echt uitgezonden wordt, vreest men voor de reacties. Dat meldt AD.

Amerika

In Nederland kunnen we het maar niet eens worden over de dembertraditie maar in Amerika begrijpen ze er al helemaal niets van. Williams legt in zijn documentaire op zijn eigen manier uit waarom de pieten zwart zijn. De woordvoerder van Sint, Pam Evenhuis, probeert nog uit te leggen dat we het sprookje hoe dan ook willen behouden, maar Williams weet zijn verklaring waarom de pieten zwart zijn binnen een minuut onderuit te halen.

Volgens Evenhuis zijn de pieten zwartgekleurd omdat ze al meer dan honderd jaar door de schoorsteen kropen, zonder zich daarna te wassen. Het zwarte roet ging er niet meer af toen de Sint ze opdroeg een douche te nemen. ,,Maar hoe kan het dan dat de lippen nog wel zo rood zijn en de kleren niet verkleuren?” aldus Williams in de documentaire.

Commercie

Honderd procent commercie, is de voorlopige conclusie. De gevolgen van de documentaire gaan we volgens Williams ongetwijfeld merken: ,,Als de wereld deze praktijken ziet, kan dat grote gevolgen hebben voor het toerisme en dus ook voor de economie. En vooral voor de manier waarop naar jullie land gekeken wordt door mensen uit andere landen. Dat beeld van een uiterst progressief land zal moeten worden bijgesteld”, zo zei hij eerder in een interview met het AD.

Ook tegen het NRC komt Williams op voor zijn mening. ,,Doordat een grote Amerikaanse nieuwszender dit toont, denk ik dat heel veel mensen hem gaan zien en het schandalig vinden. Andere landen zullen druk op Nederland uitoefenen om hier een einde aan te maken.” En de Nederlandse kijkers? ,,Ik hoop dat ze zich generen.”

Nederland

Williams reist regelmatig naar Nederland. De liefde drijft hem de laatste jaren steeds vaker naar Amsterdam. De documentairemaker probeert hier ook een eigen productiemaatschappij van de grond te krijgen en zich hier een deel van het jaar te vestigen.

Tijdens zijn tijd in Nederland kreeg hij wel iets mee van het bestaan van Sinterklaas en Zwarte Piet, maar nog niet veel. ,,Vorig jaar was ik hier voor het eerst in de sinterklaasperiode en toen ben ik me erin gaan verdiepen. Ik postte foto’s van Zwarte Piet op mijn eigen facebookpagina en vanuit Amerika kreeg ik de ene na de andere geschokte reactie.” Hij maakt er dan ook geen geheim van dat hij persoonlijk geraakt wordt door de helper van Sinterklaas.

Harderwijk

Dit jaar waren er in Harderwijk geen vreemde Pieten te zien. Sinterklaas had in Harderwijk tijdens de intocht en het feest in de middag, ervoor gekozen om de Pieten mee te nemen die hij ieder jaar meeneemt. Het is nu maar afwachten of dit vanavond tijdens strooiavond ook zo is. Hierna hebben we weer een heel jaar om ons te verheugen op de komst van Sint en zijn Pieten. En welke Pieten er dan beschikbaar zijn, zullen we dan vanzelf merken.

Bekijk de trailer van Blackface hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen