Mecklenburglaan. Waar komt die naam vandaan?

Een koningskroon behoort bij de Mecklenburglaan
Een koningskroon behoort bij de Mecklenburglaan
Foto: Pixabay

Onze stad heeft een lange voorgeschiedenis. In de geschiedenis is Harderwijk vooral bekend als handelsstad en als vissersstad. Ontzettend veel personen hebben hun naam verbonden aan de Harderwijkse geschiedenis. In positieve en negatieve zin. In Harderwijk loopt in oostelijke richting vanaf de Oranjelaan tot aan de geluidsschermen vanaf de A28 de Mecklenburglaan. Waar komt deze naam vandaan?

Duitse deelstaat

Momenteel is Mecklenburg-Voor-Pommeren een Duitse deelstaat. In het noordoosten van Duitsland ligt de dunstbevolkte deelstaat. Een deelstaat in Duitsland is gelijk aan wat wij in Nederland kennen als een provincie. Ook staat er in de stad Schwerin een gelijknamig slot.mecklenburglaan

Mecklenburglaan

Als je goed kijkt en je fantasie gebruikt, zou je bijna denken dat de Harderwijkse villa Oranje Mecklenburg geïnspireerd is op dit statige kasteel. Tegenwoordig is de deelstaat Mecklenburg regelmatig het decor van kasteelfestivals en staat het bekend om de vele kuuroorden en zeebaden.mecklenburglaan

Bedankt

De Zweedse koning Albrecht van Mecklenburg gaf de burgers van Harderwijk in 1368 verschillende rechten en vrijheden in Denemarken en Schonen voor de hem in oorlog verleende hulp. De onderstaande tekst is terug te vinden op Wikipedia.

Albrecht van Mecklenburg

Albrecht
1338-1412
Albert of Mecklenburg.jpg
Koning van Zweden
Periode 13641389

 

Albrecht van Mecklenburg (Mecklenburg, 1338 – aldaar, 1 april 1412) was koning van Zweden van 1364 tot 1389 en (als Albrecht III) hertog van Mecklenburg van 1384 tot aan 1412. In de periode 1384 tot aan zijn aftreden in 1389 waren Zweden en Mecklenburg verbonden in een personele unie.

Koning van Zweden

In 1363 gingen de leden van de Zweedse adel, onder leiding van Bo Jonsson Grip, naar het hof van Mecklenburg om daar steun te krijgen in het afzetten van koning Magnus II. Onder aanvoering van Albrecht en met hulp van Duitse hertogen en graven én de steun van de Duitse Hanzesteden vond de invasie plaats en op 18 februari 1364 werd Albrecht officieel op de Stenen van Mora tot koning van Zweden gekroond. De periode die daarop volgde was er een van burgeroorlogen, waarbij de Magnus-aanhangers recht tegenover die van Albrecht kwamen te staan. In 1365 vond een confrontatie plaats tussen de troepen van de nieuw verkozen koning en de voormalige koning (Slag bij Enköping). Uiteindelijk werd Magnus II verslagen en gevangengenomen.

In de periode die volgde tot zijn dood in 1412 Was Albrecht van Mecklenburg geen geliefde koning. Albrecht stierf in 1412 en werd begraven in het klooster van Doberan, Mecklenburg.

Voor het uitgebreide verhaal klik je op de link naar Wikipedia

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen