Vuldersbrink zou hij wel willen veranderen

Foto: ©HNN

Geïnspireerd door de College Tour van de NPO, organiseerde het Morgen College haar eigen tour. Burgemeester Harm-Jan van Schaik kreeg de eer om het spits af te bijten. Er volgen meerdere Morgen College Tours, dus de eerste Tour werd de “eerste” burger aan een vragenvuur onderworpen.

Zoek het talent in je zelf

De insteek van de staf van het Morgen College in Harderwijk is dat leerlingen op zoek moeten naar het talent in zichzelf en dan doen waar ze goed in zijn. Dat ze dan dingen moeten doen die ze anders niet snel zullen doen, komt deze Morgen College Tour naar voren.

Wie is deze man?

De burgemeester ging met de 2 interviewers mee de stad in. Niet in levende lijve, maar als foto. Wat hierbij opviel, was dat toch best veel Harderwijkers hun burgemeester niet herkennen. Een ander detail was de positiviteit over de burgemeester waarmee ondervraagden over hem spraken.

Wat is uw favoriete plek in Harderwijk? Dit is een vraag die ik niet voorbereid heb… Maar ik vind het stuk tussen de Harderwijk en Hierden erg mooi. Een mooi groen landschap in onze gemeente. En de Hortustuin en het Hortuspark vind ik een fijne plek in onze stad.

Als u 1 ding zou mogen veranderen in Harderwijk, wat zou dat dan zijn? Dat is zonder twijfel de Vuldersbrink. Dat vind ik echt een lelijk stuk Harderwijk. De inrit van de parkeergarage, de parkeergarage zelf en daarnaast naast zo’n blok waar een supermarkt in zit.

Verleden

De interviewers zijn naar Woudenberg gereisd om daar in de jeugd van burgemeester van Schaik te spitten. In zijn winkel in badkamer artikelen spreken ze zijn jeugdvriend August. Deze man omschrijft burgemeester van Schaik als een rustige, vriendelijke man. Verder vindt hij het bijzonder dat zijn jeugdvriend burgemeester is. Dat had hij vroeger nooit gedacht. Ook een oud-collega uit zijn periode als wethouder in Amsterdam-Noord komt voorbij. Via Facetime hebben de interviewers een gesprek met haar gehad. Ook zij omschrijft onze burgemeester als sociaal-vriendelijk. Maar zij vindt hem ook een ambitieuze man, fris en enthousiast.

Wat was vroeger uw idee over de toekomst? Ik hield mij al vroeg bezig met politiek. De eerste kennismaking hiermee was in 1994. Dit kwam doordat ik vond dat er te weinig voor jongeren werd gedaan en daar ben ik zelf wat aan gaan doen. En in de gemeenteraad van Woudenberg ben ik terecht gekomen omdat mijn parkeervergunning werd afgepakt. Althans, zo voelde ik dat. Dus daar wilde ik ook zelf wat aan gaan veranderen.

Politiek

Politiek gezien mag de burgemeester geen partij kiezen. Dat maakt het besturen soms ook wel lastig. Net als het maken van keuzes. Je doet het namelijk óf goed, óf slecht.

Wat was uw moeilijkste beslissing ooit? Dat is toch wel de beslissing over de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) geweest. Gelukkig neemt de Harderwijkse bevolking haar verantwoordelijkheid. Wij willen als stad asielzoekers graag perspectief bieden en als dat dan steeds maar niet kan, wordt het wel een lastig verhaal. Als gemeentebestuur hebben we de beslissing over het AZC niet overlegd. We hebben een plek aangewezen en zo is het. Asielzoekers moet je als gemeente van de overheid een plek geven en dan moet je wel een plek hebben. Over het waarom, hoe, wat, wie en waar krijg je allemaal discussies. Met die meningen wordt de keuze uiteindelijk alleen maar lastiger.

Hoe gaat u om met kritiek? Daar moet je mee omgaan. Het is niet altijd leuk, maar hoort er nu eenmaal wel bij.  Niet te lang bij stilstaan en wel blijven doorgaan. Het hoort er namelijk bij en je zal het altijd hebben dat je het voor de één goed en de ander niet. Of andersom.

Kunt u als burgemeester een bekeuring krijgen? Ja, net als iedere inwoner van Harderwijk kan ik ook een bekeuring krijgen. Ik heb wel een speciale vergunning dat ik in noodgevallen overal dichtbij kan komen.

Privé

Bent u over 10 jaar nog steeds burgemeester? Ik denk het wel. Ik vind het een fantastische functie, maar het is een erg drukke baan. Alleen weet ik nu nog niet of ik (en mijn gezin) dat over 10 jaar nog steeds acceptabel vind.

Waar haalt u de inspiratie steeds vandaan?  Uit het omzien naar elkaar. Wie goed doet, wie goed ontmoet.

Heeft u eigenlijk wel vrije tijd? Eigenlijk niet voor mijzelf. Maar wel voor mijn gezin. Op woensdagmiddag ben ik altijd vrij. Maar die middag ben ik vrij met de kinderen. Dat is overigens hartstikke leuk en gezellig.

De burgemeester sluit de eerste Morgen College Tour af met een gedachte die hij wil meegeven. Namelijk dat je moet zijn, wie je wil zijn en niet wie je moet worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen