Eendenhouderij in Hierden preventief geruimd vanwege vogelgriep

Foto: Pixabay

In Biddinghuizen is bij een bedrijf met eenden vogelgriep (H5N8) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Naast de locatie in Biddinghuizen heeft het bedrijf ook drie locaties in Hierden en een locatie in Ermelo.

Preventief geruimd

De locaties in Hierden en Ermelo worden preventief geruimd. De gemeente Harderwijk is door de officiële instanties op de hoogte gebracht. In totaal gaat het om circa 180.000 eenden. Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met 10.000 vleeseenden preventief gedood. Omdat deze in een straal van één kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen.

Besmette straal eendenhouderij

De ruimingen wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere bedrijven. Deze pluimveebedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd. Dit geldt voor een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid:

Lees ook

Afscherm- en ophokplicht voor gevogelte

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen