Uiterlijk Piet mag nog niet anders

Foto: Archibald Ballantine

Nu de Sint met zijn Pieten weer naar Spanje vertrekt, rijst bij veel mensen alweer de vraag hoe het kinderfeest er volgend jaar uit zal zien. Eén van de argumenten van tegenstanders van het kinderfeest is dat Zwarte Piet een negatief stereotype uitbeeldt van een zwart, dommig iemand en die knecht is van een witte man. Zo zouden kinderen die stereotype kenmerken kunnen associëren met zwarte mensen.

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat dit helemaal niet zo is. Kinderen associëren Zwarte Piet eerder met een clown dan met iemand met een donkere huidskleur.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders, 80%, vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Uit een onderzoek van ÉénVandaag onder 25000 mensen was dit de belangrijkste conclusie. Vorig jaar was dit nog 83%. En een jaar eerder was zelfs 89% tegen verandering van het uiterlijk van onze Zwarte Pieten. Mensen accepteren ook steeds meer Pieten zonder het traditionele uiterlijke vertoon. Was vorig jaar nog 50% tegen het behoud van de dikke rode lippen, dit jaar is dat nog maar 40%. 55% Van de ondervraagden vindt het niet erg dat Zwarte Piet geen opzichtige gouden oorringen meer in heeft.

Het zijn vooral inwoners in de Randstad die vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast moet worden (22%). Hoger opgeleiden (29%) en ook jongeren van 18-25 jaar (32%) staan meer positief tegenover een aanpassing van het grootste kinderfeest dat ons land rijk is.

Als je 100 mensen op een rij zet, denken er 28 dat Zwarte Piet over 10 jaar niet meer zwart zal zijn. En van die 100 denken er 59 dat Piet over 10 jaar vooral gekleurd zal zijn. Of met roetvegen. Die tendens is al ingezet. Hoeveel winkelketens hebben hun personeel geïnstrueerd hoe te handelen bij vragen over de Pietenkwestie? Vooral de winkels die iets aan de tradities veranderden, hebben hieraan meegewerkt. Bij de NPO waren er weer roetpietjes te zien. Op Nickelodeon waren er Pieten. Allemaal verkleed, maar met hun eigen huidskleur.

Wat moet er volgend jaar in Harderwijk tijdens de intocht en tijdens de strooiavond volgens u gebeuren aan het uiterlijk van Zwarte Piet?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen