Vrijdag of zaterdag zou het zo maar eens kunnen gebeuren

Foto: ©HNN

Voor het eerst sinds 4 jaar zou er heel misschien een klein kansje kunnen ontstaan dat er geschaatst kan worden op de natuurijsbaan van IJsclub Vol Moed Harderwijk.

Natuurijsbaan

In de bocht van de Plantage met de kruising van het Zeepad begint “de Muur”. Die muur loopt tot aan de Wellen. Het terrein waar in mei de gezellige deuntjes van LaLaLand je tegemoet komen. Nu in januari heerst er een serene stilte in de ochtend. Behalve de duizenden watervogels in het Wolderwijd. Die kibbelen er driftig op los. Het stuk water waar ze maandagmorgen in zwommen was kleiner dan waar ze dinsdagmorgen in zwommen. Het lijkt er op dat hun wak groter is geworden. Dat zegt natuurlijk niets. Wind, waterstroming en watervogels kunnen een dun laagje ijs weer heel snel laten veranderen in water. Woensdagmorgen is het wak in het Wolderwijd weer kleiner geworden.

Vrijdag 8 centimeter?

De verschillende weerstations laten allemaal andere modellen zien. “Wij kijken vooral naar de Amerikaanse pluimen. Die komen iedere 3 uur met een nieuwe verwachting en zijn voorzichtig met hun voorspelling van de ijsdikte,” aldus Niek Commandeur, bestuurslid van IJsclub Vol Moed. “Één ding is zeker. Het ijs moet 8 centimeter dik zijn. Anders gaan we niet open. We hebben 2 onafhankelijke ijsmeesters die de metingen verrichten. Op vrijdag en zaterdag verwachten we een hoop schaatsers. Door de week hebben we in de avond veel schaatsers. Ook scholen weten ons met meerdere klassen tegelijk te vinden als de baan open is.”

Vrieskou niet koud genoeg

Vooralsnog is het wachten op een stevige vorst. Afgelopen nacht heeft het flink gevroren. Als het overdag dan ook onder 0 blijft, is de kans groot dat het ijs hard genoeg blijft voor een schaatspartij. Aankomende nacht hebben we ook nog een negatief getal op de thermometer. Maar vanaf vrijdag is het toch echt gedaan met de temperaturen onder 0.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen