Weilanden Hierden worden alsnog aan Natuurmonumenten overgedragen

Foto: Google Street View

Door ontwikkelingen in de gemeente en een vervallen eis van het Rijk over een waterberging, duurde de overdracht langer dan gehoopt.

Natura 2000

Natuurmonumenten en de gemeente Harderwijk discussiëren al sinds 2004 over de weilanden bij Hierden. Harderwijk wilde dit gebied graag gebruiken voor Lorentz 3 en ter compensatie voor de bouw van Waterfront. Natuurmonumenten wilde grond inlijven in hun Natura 2000 programma en had hier allerlei plannen voor op de plank liggen.

Hierdense weilanden

In 2004 waren er afspraken over de Hierdense weidegrond. Natuurmonumenten zou de grond van Harderwijk voor een prikkie kunnen overnemen, maar dan niet dwars gaan liggen bij de bouwplannen van Harderwijk. Natuurmonumenten kon de enorme waterberging die Harderwijk verplicht moest aanleggen dan ook verwerken in hun nieuwe natuurplan langs het Veluwemeer. In de jaren die volgden werden er flinke lappen grond aangekocht door de gemeente Harderwijk. Zo’n 45 hectare. Dit zou voor een symbolisch bedrag dan uiteindelijk overdragen worden aan Natuurmonumenten.

Waterberging niet noodzakelijk

Na verloop van tijd hoefde Harderwijk geen verplichte waterberging tegen hoog water aan te leggen. Hierdoor kwamen de plannen van Natuurmonumenten bij de Harderwijkse ambtenaren op de plank te liggen. In de afgelopen periode is er meerdere malen gesproken tussen de gemeente en Natuurmonumenten, wat nu resulteert in een oplossing. De gemeente Harderwijk draagt de grond over aan Natuurmonumenten en betaalt een afkoopsom van 1,26 miljoen euro aan Natuurmonumenten. Dit zal het College de raad vragen goed te keuren.

Natuurmonumenten kan door

Natuurmonumenten gaat verder met de plannen voor het natuurgebied tussen Hierden en het Veluwemeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen