Verkeersexamen voor basisscholieren van groep 7 staat weer op de agenda

Foto: ©nikontino

Aanstaande donderdag is het zover. Dan mogen de basisscholieren van groep 7 van bijna alle basisscholen uit Harderwijk en Hierden zich concentreren op het theoriegedeelte van het landelijke verkeersexamen. De week die daarna volgt, kom je in de hele gemeente weer fietsende kinderen met een hesje tegen. Dan is namelijk het praktijkexamen.

Controleurs

Op iedere route staan 6 vrijwilligers om de kinderen te controleren. Kijken zij goed uit bij het oversteken, geven of nemen zij voorrang op de rotonde, laten zij goed zien dat zij willen afslaan of kijken zij wel goed achterom? Hierover maken zij aantekeningen en worden fouten genoteerd.

Goede fiets en verkennen

Veilig Verkeer Nederland zet vrijwilligers in bij de theorie- en praktijkexamens. VVN Harderwijk heeft alle scholen benaderd om mee te doen. Samen met de vrijwilligers staan de verkeersouders langs de weg tijdens het praktijkexamen. Ook wordt de fiets voor de start van het praktijkgedeelte gecontroleerd, want het examen moet op een goede fiets worden afgelegd. De kinderen hebben de tip gekregen om met hun ouders de route voor te fietsen. Zo wordt het behalen van het examen een stuk makkelijker gemaakt.

Verkeersdiploma voor verkeersexamen

De leerlingen die slagen voor beide examens ontvangen een verkeersdiploma. Willem Metzlar, examencoördinator bij VVN: “Een foutje is al snel gemaakt. Ik kan mij voorstellen dat sommige regels erg lastig zijn. Niet ieder kind weet bijvoorbeeld dat voor een voetganger en een skater dezelfde verkeersregels gelden. Het is moeilijk uit te leggen dat een skater niet op een fietspad mag komen, tenzij er geen voetpad is. Zo zijn er meer lastige regels!” De leerlingen die foutloos fietsen en een foutloos theorie-examen hebben gemaakt, worden door de burgemeester of wethouder feestelijk onthaald.

 

Met tijd mee

In 2018 stapt VVN voorzichtig over op een digitaal theoretisch verkeersexamen. De leerlingen maken dit examen op de laptop op school. In het examen van 2017 zitten al enkele filmvragen, die op het digibord worden afgespeeld. De leerlingen kunnen het examen trouwen ook thuis op de computer oefenen. De website van Veilig Verkeer Nederland geeft oefenstof.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen