Stadhuis wordt “Huis van de Stad”

“Huis van de Stad”. Dat is wat het stadhuis op de Havendam in Harderwijk moet gaan worden. Waar het gemeentebestuur werkt. Waar ambtenaren hun werkzaamheden uitvoeren. Waar de bibliotheek haar boeken uitleent. Waar de Sociale Dienst Veluwerand kantoor houdt. Waar Meerinzicht ambtenaren zal plaatsen. Waar kantoorruimten/werkplekken worden verhuurd. Waar je een kopje koffie kunt drinken en een krantje kunt lezen. Waar je kunt genieten van het uitzicht op de haven en het Waterfront.

stadhuis
Uitzicht op haven en Waterfront

1e deel verbouwing klaar

Het stadhuis ligt al even op z’n gat. De westvleugel is helemaal gestript, net als de stadswinkel. De 1e en en 2e verdieping van de westvleugel zijn weer helemaal opgebouwd en ingericht. Net als de Stadswinkel. Op de begane grond aan de westkant komt de bibliotheek. De ambtenaren werken nu allemaal aan de westkant/linkerkant (gezien vanaf de Keizerstraat) van het stadhuis. Vanaf maandag is de stadswinkel geopend voor de inwoners van Harderwijk en Hierden. Het 2e deel van de verbouwing is gestart. Vanaf de trouwzaal wordt nu de oostkant gestript. De begane grond en de 1e verdieping worden helemaal kaal tot op het geraamte van het gebouw. Ook deze ruimten worden weer opnieuw ingericht. Ambtenaren kunnen straks werken in grote, open ruimtes. Eind juni moet de gehele verbouwing klaar zijn en in september wordt het gebouw officieel heropend. De verbouwing kost €7 miljoen.

stadhuis

Nog nooit groot gerenoveerd in stadhuis

Het gebouw is in 1981 opgeleverd. In de 36 jaar die volgden zijn er geen noemenswaardige renovaties geweest. Het gebouw voldeed al jaren niet meer aan de huidige bouwstandaards. Met het oog op de voor 2023 afgekondigde maatregel voor energielabels in kantoorpanden, kon de grootscheepse renovatie niet lang meer wachten. Kantoorpanden moeten dan tenminste energielabel C hebben. Het Harderwijkse stadhuis heeft nu energielabel E. Alle ramen en kozijnen worden vervangen. Er komt triple, zonwerend glas. Vloerbedekking. Door het hele stadhuis komt led-verlichting. Alle kleine kantoortjes worden vervangen door 1 grote flexwerkplek. Hierdoor wordt het een lichte ruimte. Door het gehele gebouw zijn er straks minimaal 5 van dit soort plekken voor alle ambtenaren. Samen met de meetingruimten, belcellen en pantry’s kunnen de medewerkers straks door het hele gebouw flexwerken.

stadhuis

Multifunctioneel gebouw voor iedereen

Doordat er minder ruimte nodig is voor de ambtenaren, kan er meer ruimte verhuurd worden. Of ruimtes krijgen meerdere functies. Zo gaat de trouwzaal ook ingezet worden als ruimte voor grotere gezelschappen. De raadszaal wordt een expositieruimte voor het Stadsmuseum, Herderewich, of wie daar in geïnteresseerd is. Het parkeerdek wordt echt een voorplein. Het wordt de toegang vanuit de binnenstad naar het huis van de stad. In de stadswinkel loop je als eerste tegen de self-servicebalie aan. Hier kun je gebruik maken van de computer en zelf de documenten aanvragen die je nodig hebt. De stadswinkel heeft ook een enorme vide. Vanaf de begane grond kun je ambtenaren zien werken. In de stadswinkel zijn 6 balie’s en 3 spreekcorners. Achter de glazen wanden vind je het klant contact center. Er is gratis wifi en je kunt plaatsnemen aan een lange tafel met lekker zachter stoelen. De receptie heeft een mosgroene achterwand. Hierop is levend mos bevestigd. In de stadswinkel wordt je getrakteerd op stukken uit het historisch kenniscentrum Harderwijk. Aan de andere kant van de receptie komt de bibliotheek.

stadhuis

Nieuwe werken gecombineerd met oude kenmerken

De werkplekken van de ambtenaren zijn arboplekken en flexplekken aan grote tafels. Overal moet iedere ambtenaar kunnen werken volgens het plug and play systeem. Ook heeft iedere ambtenaar een eigen mobiel nummer zodat ze ook overal in het stadhuis bereikbaar zijn. De ambtenaren hebben ook een kluis voor hun persoonlijke spullen. In de opzet van de renovatie had de architect ook de opdracht om oud en nieuw te combineren. Zo is op veel plekken het nieuwe pleisterwerk strak tegen de oude bakstenen muur aangezet. Door heel het stadhuis vind je oude items (typemachines, kasten) van vroegere stadsbesturen.

stadhuis

Reacties