Fietswerkplaats AZC Harderwijk officieel geopend door wethouder

Foto: ©HNN

Woensdagmiddag 12 april was de officiële opening van de fietswerkplaats van het AZC Harderwijk. Deze fietswerkplaats staat al een tijdje op het terrein van het AZC en wordt al vaak gebruikt.

Fietswerkplaats

De fietsen waarop de bewoners van het AZC door Harderwijk fietsen, komen vaak uit donaties. Bijvoorbeeld van stichtingen of kerken. Omdat dit niet de nieuwste fietsen zijn, worden ze helemaal nagekeken voor gebruik. Dit kan in de fietswerkplaats. Één van de vrijwilligers, Oeds, heeft jarenlange ervaring in de fietsenmakerij. Samen met andere vrijwilligers en meerdere bewoners van het AZC knutselen en sleutelen ze op dinsdagmiddag tussen 10.00 uur en 15.00 uur aan de fietsen. “Van de Harderwijkse fietsenmakers Henk Ruitenbeek, Wicher van Ark en Arjan Boonen hebben we al veel hulp gehad. Verschillende onderdelen en gereedschappen hebben zij aan ons gegeven. Wekelijks ga ik bij ze langs en vaak hebben ze dan weer wat oude onderdelen voor ons liggen.” fietswerkplaats

Asielzoeker

Bewoner Hamid komt uit Iran. Zijn vrouw en kinderen wonen daar nog. Hamid heeft een universitaire graad in product engineering en was werkzaam in de fitnessbranche. Hij monteerde fitnessapparatuur, waaronder verschillende soorten fietsen. “It was a great opportunity for me to work in de bikerepair-place.”

Testfietsen

Bewoners van het AZC kunnen op dinsdagmiddag fietslessen krijgen. Deze lessen worden gegeven door de vrijwilligers van Platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk. Wethouder van Noort: “Wij zijn als gemeente blij met een De asielzoekers fietsen dan sinds kort op fietsen van Bikeurope. Deze importeur van TREK Benelux heeft 18 testfietsen beschikbaar gesteld. Zo kunnen de asielzoekers leren om zich veilig in het Nederlandse verkeer te bewegen. Petra de Fluiter, general manager Bikeurope: “Bij TREK geloven wij in fietsen. Wij vinden dat fietsen verbindt. Je komt van a naar b. Om de asielzoekers onder andere te helpen met hun integratie hebben wij de fietsen ter beschikking gesteld. Wat is er nu Nederlandser dan fietsen?”

De fietswerkplaats draait volledig op wat hen aangeboden wordt. Zo kan men altijd onderdelen en gereedschap gebruiken. Oeds: Mocht u oude fietsen hebben, of oud gereedschap? Bij ons krijgt dat dan een 2e kans.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen