Aaltjesdag, lees hier alles over de zaterdag

Foto: Aaltjesdagen

Aaltjesdagen is een jaarlijks, meerdaags festival in Harderwijk, dat sinds 1983 ieder tweede weekend van juni plaatsvindt. Het festival geeft een mooi beeld van wat Harderwijk te bieden heeft op het gebied van toerisme, cultuur, historie en ontspanning en trekt jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers. Als opening van het drukke toeristisch seizoen is er op vrijwel elke plek in de stad iets te beleven. Muziek, (water)sport, dans, braderie, oude ambachten, botters. Het programma verrast met daarin alle benodigde ingrediënten voor een flinke portie gezelligheid, geschikt voor elke leeftijd. Aaltjesdagen is een van de grootste jaarlijks terugkerende festivals van de Veluwe!  In 2017 wordt het festival gehouden op 9 en 10 juni. Foto’s en programma via Aaltjesdagen

AALTJESDAG BRADERIE IS EEN BEGRIP

De braderie is een razend populair onderdeel van de Aaltjesdagen. Met een aanbod voor jong en oud struinen de zo’n 50.000 bezoekers van Aaltjesdag heerlijk tussen de kraampjes door.  Het is een oergezellige markt, en een begrip tijdens het evenement.

De braderie zal met een prachtige slinger door het decor van de historische binnenstad van Harderwijk lopen over de boulevard en Vischmarkt.

HANDIGE INFO

Tijden:
Zaterdag 10 juni: 10:00 tot 18:00 uur

Plaats:
Boulevard, Vischmarkt, Vitringasingel, Havendam

Toegang:
Gratis voor alle leeftijden!

HAPPIE HEPPIE HARDERWIJK

HAPPIE HEPPIE IN HEERLIJK HARDERWIJK

Langs de prachtige stadsmuren aan de waterkant van Harderwijk, vind je op de Stille Wei tijdens de Aaltjesdagen van 7 tm 11 juni het gratis toegankelijke Happie Heppie Harderwijk. We gaan je verrassen met wind door je haren, culinaire ontdekkingen en een lekkere sound.

HAPPIE HEPPIE, WAT GAAT ER GEBEUREN!

7 juni
13.00 – 23.00 uur   –   zwieren en zwaaien, even lekker gek…en voor maar 1 euro doe je dat nog een keer voor de KeK! Op woensdag en donderdag vind je toffe  attracties op de Stille Wei. Om deze eerste Aaltjesdag 2017 te vieren geldt er bij de meeste attracties een speciaal €1,00 p.p. tarief op de woensdag.

8 juni
15.00 – 23.00 uur   –   eat, play, sleep, repeat… Ook op donderdag staan de attracties voor je klaar, helemaal Heppie!

9 juni
15.00 – 23.00 uur   –   reuk en smaakpapillen op scherp! Vanaf vrijdag tot en met zondag zullen de foodtrucks naast de attracties je verrassen met een super heerlijk Happie soul food. Dat Harderwijk een culinaire Hanzestad is ga je hier zeker ontdekken!

10 juni
12.00 – 23.00 uur   –   ai, ai, ai! Alles is zo leuk, attracties & food…maar daar kan nog wel een live muziekje bij! Estrado heeft gewerkt aan een prachtige programmering! Bekijk de Line-up hier…

11 juni
13.00 – 21.00 uur   –   eat, play, sleep, repeat…de laatste dag alweer! Nog even genieten nu het nog kan! Happie Heppie!

NK FREESTYLE KAYAK 2017

We zijn dan wel een vlak landje, maar één ding staat vast, vlakwater freestyle kayakken kunnen we als geen ander! Om er achter te komen wie dat in Nederland het beste kan, organiseert KV Dolfijnen in samenwerking met het Watersportverbond het Nederlands Kampioenschap freestyle Kayakken in Harderwijk.

Op 10 Juni 2017 vindt bij het strandeiland in het centrum van Harderwijk het NK plaats. Speciaal voor de jeugd is er een Cadetten categorie, voor de jongste deelnemers t/m 15 jaar. Naast deelname aan de wedstrijden kunnen deelnemers meedoen aan diverse clinics

PROGRAMMA

11:00 – 12:00   Voorrondes Cadetten en Junioren
12:30 – 13:30   Clinics Freestyle voor de Jeugd
14:00 – 15:00   Voorrondes Senioren Dames en Heren
15:00 – 16:00   Finales alle klasses
17:00                 Prijsuitreiking

WANNA BE SPORTIVE AT THE BEACH?

Wat er op het strandeiland gebeurt wil jij niet missen!  Het wordt een super gezellige en leuke plek met veel activiteiten om aan mee te doen! Al moe bij de gedachte aan sport? Dan kun je er natuurlijk ook gewoon lekker naar gaan kijken.

Funkyfit
Voor het 5e jaar al op rij gaan de ladies (en heer) van Funkyfit ‘the beach rocken’!!! Zumba fitness fun, voor iedereen. Elke keer met veel energie en enthousiasme. Elke keer een feestje. De heerlijke muziek en easy to follow dansmoves nodigen je hopelijk uit om lekker mee te doen.
Dus  gooi je haren los en sleep iedereen mee: we zien je zaterdag 10 juni om 13.00 en/ of 14.15 uur op het Strandeiland!!

Strandeiland

SPANNENDE WEDSTRIJDEN KIJKEN

Voor de tweede keer op Aaltjesdag een Nederlands Kampioenschap Kayak Freestyle! Mede mogelijk gemaakt door het Watersportverbond en KV Dolfijnen.

BEACH BOOTCAMP

Sportcentrum Iedema zal op zaterdag 10 juni van 09:30-10:30 uur een sportieve Beach Bootcamp training aanbieden op het strandeiland voor iedereen die de Aaltjesdagen fris en fruitig wil opstarten. Een uitdagende mix van kracht, conditie, spel, inspanning en ontspanning worden geserveerd. Mocht je de dag in feestelijke sferen doorgebracht hebben dan is er op de zondag ( zelde tijd en locatie) de ” Anti Aaltjesdag kater ” Beach Workout.

strandeiland

WIND, WATER EN FUN!  KITE & WINDSURFLES BIJ TELSTAR SURFCLUB!

Telstar Surfclub gaat jou tijdens Aaltjesdag kennis laten maken met de watersporten van hun club!  Ontdek de basics van windsurfen, kitesurfen en suppen. Telstar Surfclub staat voor heerlijk loungen aan het water, onder het genot van een lunch, diner of een goede borrelhap. Proef dit gevoel alvast op het festival!

 

strandeiland
Strandeiland

VISSERIJVERLEDEN IN DE HAVEN

DAAR ZIT HANDEL IN

Lang lang geleden, om precies te zijn in het jaar 1231, kreeg Harderwijk stadsrechten. Door de gunstige ligging aan een aantal belangrijke handelsroutes en de rechtstreekse verbinding met de open zee, ontwikkelde Harderwijk zich als een vooraanstaande handelsstad. De mogelijkheid om via de Zuiderzee naar de open zee te varen maakte het mogelijk om te handelen met Hanzesteden in het buitenland. Zelf wordt Harderwijk al in 1280 genoemd als Hanzestad.

Met de drooglegging van delen van de Zuiderzee kwam er voor Harderwijk een einde aan de beroepsvisserij. Alle bedrijvigheid rond deze ambacht verdween, maar de herinnering aan het visserijverleden leeft nog steeds. Harderwijk is trots op dit verleden en dat uit zich in de bouw van een nieuwe Vischafslag en Botterwerf. Samen met molen ‘De Hoop’ en Veluvia vormen deze elementen het Havenkwartier, het decor van de oude botters en andere schepen.

Visserijdagen-logo

PROGRAMMA

Donderdag 8 juni
15.00 uur   De botters komen binnen varen vanaf de middag tot in de avond
20.00 uur  Concert aan de haven, Muziekverening ‘Kunst Na Arbeid‘ speelt een licht repertoire, tijdens het concert worden prachtige beelden op de achtergrond getoond. Toegang gratis. Meer informatie…

Vrijdag 9 juni
08.00 uur   Tot 10.00 uur kunt u de botters voor de Bokkingrace bekijken.
10.45 uur   Groepsfoto bij iedere botter voor de Bokkingrace deelnemers
11.30 uur   Vertrek botters uit de Vissershaven
15.30 uur   Einde Harderwijker Bokkingrace

Zaterdag 10 juni
11.00 uur   Kranslegging bij het herdenkingsmonument  ‘Verdronken Vissers’ aan de Havendam.
12:00 uur   Start dagprogramma:
-Botterwerf en Vischafslag:   films over visserij van vroeger,
fotocollage en muziek, palingroken (wedstrijden)
-Havendam:   start kaartverkoop bottervaren vanuit viskar
-Molen:   programma
-Veluvia:   muziek
13:00 uur   Start bottervaren

Zondag 11 juni
Een christelijke sing-in, tijdstip nog niet bekend.

Botters

OP DE VISSERIJDAGEN VIEREN WE DE TROTS OP ONS HANDELS- EN VISSERIJVERLEDEN

Ja, wij Harderwijkers zijn nog altijd gek op een harinkje of een vette paling. En zo kijken we ook met trots terug op onze geschiedenis van het visserijverleden. Op 8, 9 en 10 juni 2017 vieren we deze herinnering met de visserijdagen. Voor de derde keer vindt dit plaats tijdens de Aaltjesdagen. Voor bezoekers nog meer redenen om zich een hele dag te vermaken in de binnenstad en haven van Harderwijk.

DIT IS WAT JE KUNT VERWACHTEN OP 8 TM 11 JUNI

Op vrijdag 9 juni zal de visserijdag vooral in het teken staan van de Bokkingrace. Een wedstrijd op botters voor bedrijven. Op zaterdag 10 juni is er voor het grote publiek heel veel te beleven. Vaar mee op de botters, bekijk oude ambachten, wees getuige van de wedstrijd palingroken en geniet van de gezelligheid in het havenkwartier. Maar daar stopt het natuurlijk niet. De shantykoren verspreiden zich door de hele stad waar onze Aaltjesdagen volop worden gevierd, met een breed aanbod aan activiteiten.

Visserijdagen in de haven van Harderwijk tijdens de Aaltjesdagen

MOLEN DE HOOP

MOLEN ‘DE HOOP’

In het Havenkwartier staat met trots molen ‘De Hoop’. Het is een authentieke stellingmolen uit 1778 die nog steeds als korenmolen in gebruik is. En natuurlijk zal deze molen open zijn tijdens het grote Aaltjesdag festijn op zaterdag 10 juni.

ONTDEK DE MOLEN MET UITLEG VAN EEN GIDS

Altijd al benieuwd geweest hoe zo’n molen nu eigenlijk werkt? De gids zal het je aan de hand van modellen, tekeningen en plaatjes haarfijn uitleggen. Je kunt in de molen kijken op de verschillende zolders en uiteraard zullen de wieken draaien op deze gezellige dag. Tevens is er op de eerste zolder (verdieping) een tentoonstelling van de Harderwijkse distilleerderij Hulsink ingericht.

 

Molenwinkel

HARDERWIJKSE MOLENSTICHTING BESTAAT DIT JAAR 25 JAAR!

Vrijdag 9 juni
15.00 uur   De molen gaat achtereen 25 uur draaien. Voor ieder jaar 1 uur. Er zijn 6 molenaars en molenaars in opleiding aanwezig van molen De Hoop, die in teams van 2 elk ongeveer 8 – 9 uur draaien. Wie de officiele handelingen doet tijdens aanvang en einde van dit record is nog een verrassing.

Vrijdag 10 juni
10.00 – 13.00 uur   Start molenfietstocht naar de molens in Hulshorst en Elspeet en terug naar molen De Hoop te Harderwijk. Je rijdt via de knooppuntenroute door de prachtige natuur  van de Veluwe. Af te leggen afstand: circa 40 km.

10.00 – 18.00 uur   Fototentoonstelling van oude bekende Harderwijkers en Hierdenaren. De oudheidkundinge vereniging Herderewich stelt een groot aantal foto’s ter beschikking aan de Molenstichting. Deze foto’s zijn te bezichtigen in de educatieve ruimte van de molen. Na Aaltjesdagen blijven deze foto’s nog in de molen te bezichtigen.

10.00 – 18.00 uur   Gratis gewicht van 3 broden raden.
De bakkers uit Harderwijk Van Laar, Ouderwetse bakker en Wegerif stellen een brood beschikbaar. De vorm en het gewicht van dit brood bepaalt de bakker zelf. Koop je voor minimaal 3 euro aan molenartikelen dan mag je gratis 1 keer het gewicht van de 3 broden raden. Degene die het juiste gewicht raadt of daar het dichts bij is krijgt de broden gratis mee.

10.00 – 18.00 uur   Er worden rondleidingen gegeven door de (leerling) molenaars, pannenkoeken gebakken en natuurlijk is er iets lekkers te krijgen bij de koffie.

16.00 uur   Einde van het 25 uurs achtereen draaien van de molen. Hier wordt een feestelijk tintje aan gegeven.

KINDERSPEELPARADIJS

KINDERSPEELPARADIJS IN HET HORTUSPARK

Het gratis kinderspeelparadijs: ‘the place to be’ voor kids tijdens de Aaltjesdagen! Kinderen spelen spannende verhalen in de bek van een krokodil, een saloon of stormbaan. Het programma daagt genoeg uit om duizelig te worden van alle mogelijkheden en nieuwe dingen die er te ontdekken zijn. Van 10.00 tot 17:00 uur is dit de plek waar kids zeker geweest moeten zijn.

kinderspeelparadijs

Er is genoeg tijd voor de kinderen om heerlijk te spelen. Tegelijk voor de ouders prettig om even een momentje voor zichzelf te hebben. Het is helemaal feest in het Hortuspark! Wees erbij en breng al je avontuurlijke vrienden mee naar dit spannende speelparadijs.

kinderspeelparadijs
Naast het springen op al die verschillende kussen hebben we ook een leuke dansvoorstelling voor je petto van Amy’s Dansstudio en Anouk Dance Experience.Bij de dansschool van Amy’s Dans Studio word je gecoached door een professioneel danseres & zangeres Amy Ojers. In de dansschool dansen zij verschillende Urban stijlen. In het Hortuspark zullen zij in de middag een paar keer een indrukwekkende dansdemonstraties laten zien tussen 13.00 en 14.30 uur.

Amy's dansstudio Aaltjesdagen

kinderspeelparadijs
kinderspeelparadijs
kinderspeelparadijs

SALSA IN HET HORTUSPARK
MINSTENS NET ZO GEZELLIG ALS IN 2016!

Dansen, sjansen, eten en chillen op het gratis Aaltjesdagen Salsafeest in het eeuwenoude Hortuspark. Laat je meevoeren door de aanwezige live band en DJ met salsa, merengue, bachata, kizomba en ritmo kombina!

EEN SALSAFEEST VOOR ZOWEL NIEUWELINGEN ALS ERVAREN DANSERS

De dansscholen SeBaileSalsa en SalsaConMas hebben een mooi programma gemaakt voor dit swingende salsafeest. Volg de gratis workshops, geniet van de demonstraties, dans en zweef op de daarvoor speciaal aangelegde dansvloer. Gerard van Dijk sponsort namelijk deze prachtige vloer voor dit heerlijke salsafeest!

Inwoners, ondernemers, toeristen, dansers, nieuwsgierigen jong en oud, kom en ervaar op zaterdag 10 juni vanaf 17.00 uur de passie en het plezier van Salsa en meer. Overdag is er al van alles te doen in het Hortuspark. Het Salsa programma start vanaf 17:00 uur.

gerard-van-dijk-vloeren-
Salsa in het Hortuspark
Rompe_Cabeza_latinband

SALSA PROGRAMMA

17.00 – 17.15 uur: Vrijdansen

17.15 – 18.00 uur : Kizombaworkshop en salsademo o.l.v. dansschool SeBaileSalsa

18.00 – 20.00 uur: Vrijdansen met DJ LadyCaro; salsa, bachata, kizomba, merengue, chachacha en ritmo kombina.

20.00 – 23.30 uur: Live salsaband: Rompe Cabeza met in de pauzes DJ LadyCaro.

21.00  uur: Ruedaworkshop intermediate en Rueda de Casino demo, o.l.v. SalsaConMas

FPK_LOGO ZWART M

Wil je contact opnemen over de organisatie van het Salsafeest? Mail commissielid Joe Morgan.

MARKT

HET HART VAN DE BINNENSTAD

MARKT: HET HART VAN DE BINNENSTAD

De Aaltjesdagen begonnen o.a. als opening van de boulevard, waarbij de middenstand ook werd betrokken in het feest. Inmiddels zijn de Aaltjesdagen een evenement waarbij de volledige binnenstad op de kop staat. De Markt, ligt door de centrale ligging, zo’n beetje in het centrum van het festival. Vanuit hier loop je met gemak naar alle andere leuke onderdelen van de Aaltjesdagen, zoals de haven, de Happie Heppie op de Stille Wei, Salsa in het Hortuspark, Kunst in het Park en alle andere programma onderdelen.

Als centrum van het festival is er op de Markt zelf uiteraard ook van alles te beleven. Naast de heerlijke terrassen kun je hier je hart ophalen aan muziek. We nemen je mee in het programma…

Markt

PROGRAMMA 9 JUNI

Vrijdag 9 juni
20.00 uur Tiroler Aaltjes Fest

WIR SIND SPITZE
Energiek, eigenzinnig, verrassend en enig in zijn soort! Zomaar een paar termen die deze powerband uit het diepe zuiden van Nederland vaak voorbij horen komen.

Gooi Volksmuziek, Dance, Deutsche schlager en de laatst tophits samen in een blender en je krijgt de unieke Wir sind SPITZE! cocktail!

Het speelplezier spat er vanaf tijdens hun concerten en je wordt meegezogen in een interactieve show waarin humoristische acts zich in hoog tempo afwisselen met verrassende eigen mash up “brouwsels” van bekende hits. Natuurlijk mogen ook de Wir sind SPITZE! Dumpert Hit “Hey Rosie”en “Anne-Marie” niet ontbreken.
Door hun “Fingerspitzengefühl” en muzikale veelzijdigheid voelt Wir sind SPITZE! feilloos aan wat hun publiek op dat moment wil meemaken en is geen enkel optreden hetzelfde!

Wir sind SPITZE! – Komm`s Mitmachen!

Aaltjesdagen-popschool
Markt

PROGRAMMA 10 JUNI

Zaterdag 10 juni
13.00 – 15.00 popschool
16.00 – 19.00 DJ Mikes
19.30 – 23.30 Radio 538 DJ’s on Tour

Om 13.00 wordt er gestart met Popschool harderwijk, vanaf 16.00 is het podium voor DJ Mikes .

Vanaf 20.00 zullen de bekend discjockeys van Radio 538 Menno de Boer & Jens Timmermans het podium op de Markt in Harderwijk betreden, voor de dance-party 538 DJ’s On Tour 2017.

AALTJES BOELDAG

DE AALTJES BOELDAG

Wie aan de zaterdag Aaltjesdag denkt, weet dat daar de boeldag op het Kerkplein van de Grote Kerk al 33 jaar bijhoort als programma onderdeel. Dit jaar dus ook weer! De Hervormde Gemeente Harderwijk doet er alles aan om daar op het plein een ontzettend gezellige happening neer te zetten voor jong en oud.

Al de vertrouwde pleinactiviteiten zoals meubelverkoop, kraamverkoop en het Aaltjesrad komen zeker aan bod! En de prijzen voor dit laatst genoemde Aaltjesrad zijn niet mis, met o.a veel vers gerookte aal, speelgoed, etentjes, een fiets, en een verzorgde boottocht! Kinderen kunnen, net als op andere plekken in de stad hier losgaan op een leuk springkussen.

 

Boeldag Aaltjesdag

GRATIS CONCERT

Zo’n gezellige boeldag op Aaltjesdag hoort te worden afgesloten met iets leuks!  Om 17.00 uur kun je gratis terecht voor een concert van de Verenigde Veluwse Koren (V.V.K.), o.l.v. Leander van der Steen. De V.V.K. zijn in binnen- en buitenland bekend. De koorleden dragen karakteristieke Veluwse klederdracht, dat geeft het koor een extra culturele status.

V.V.K. concert Boeldag Aaltjesdagen
Boeldag Aaltjesdag

VEILING

Om 15.30 uur start de notaris E.J. Wemes de veiling. Er gaan leuke items onder de hamer tijdens de veiling. Je kunt de artikelen voor de veiling op 10 juni vanaf 10.00 uur komen bekijken in de omloop van de Grote kerk.

In deze veiling komen o.a onder de hamer schilderijen en etsen (waaronder Harderwijk) van de kunstschilders Leo Hartman, Wim Bos, Frans Bosen, Gijs Voskuyl, J. Weissenbruch (litho), H.C. Kranenburg, Cees Bolding, H. Donkelaar en Dick Groen. Een ander bijzonder item is een vestingplattegrond van Harderwijk uit 1673 door Priorato.

 

boeldag

KUNST IN HET PARK

KUNST IN HET PARK

Als jij wel een beetje te porren bent voor een cultureel momentje tijdens de Aaltjesdagen, dat zit je hier goed! In het Plantagepark gaan we je na het succes van 2016 opnieuw tijdens de Aaltjesdagen verrassen met een kwalitatieve kunstmarkt. Kijk, bewonder en vraag de kunstenaars naar hun verhaal.

Kunst in het Park geeft je de mogelijkheid om allerlei verschillende disciplines te bekijken. Van fotografen, schilders en tekenaars tot beeldhouwers en sieradenkunstenaars. Zie je nou echt iets moois, iets waar je je ogen niet meer van af kunt houden? Met een beetje geluk kun je het voor een mooie prijs mee naar huis nemen.

Kunst in het Park

SMEEPOORTSTRAAT

In het verleden werd de kunstmarkt gehouden in de Smeepoortstraat. De ondernemers uit deze straat hebben er plezier in dat zij de kunstmarkt voor het eerst mogen presenteren tijdens Aaltjesdag, in het gezellig park achter hun winkelstraat. Uiteraard zullen zij zelf ook met hun eigen kramen in de Smeepoortstraat staan. Wanneer je voldoende kunst hebt gezien, loop je makkelijk weer via de Smeepoortstraat naar de overige programma onderdelen.

Ben je kunstenaar / amaterur-kunstenaar en wil je zelf een kraam boeken? Mail dan naar Ron Kievits of kijk op deze pagina.

 

Kunstmarkt - 1

JE HANDEN GAAN JEUKEN OM ZELF OOK AAN DE SLAG TE GAAN

In het Plantagepark is de sfeer gezellig. Tussen al het groen, het water en de gezellige muziek struin je door de 30 kramen die door het park staan verdeeld. Misschien ben je zelf wel heel actief met het creëren van kunst, en slaat je creatieve brein op tilt door alle inspiratie die je hier kunt opdoen. Maar ook als je zelf niets maakt, maar wel van kunst houdt, zul je in het park je kunstvitamines voldoende binnen krijgen.

Kunst in het Park

WEEKMARKT

WEEKMARKT OP KLOOSTERPLEIN

De weekmarkt op het Kloosterplein zal tijdens Aaltjesdag tot 14:00 uur blijven staan. Voor de kinderen worden leuke ballonnen in elkaar geknoopt! Visboer De Graaf zal lekkere paling roken, een vak dat van generatie op generatie wordt overgedragen.  Ook zal er gezellige muziek klinken van De Swing Masters om het winkelen nog vrolijker te maken. Misschien moet je niet vergeten je dansschoenen aan te trekken?

weekmarkt
weekmarkt
weekmarkt

VELUVIA

VELUVIA

Bij Veluvia kun je terecht vanaf 10.00 uur voor een hapje & drankje, met uitzicht over de historische haven.

Ook zullen er weer shantykoren komen voor een optreden, de planning volgt nog.

SHANTYKOREN

SHANTYKOREN 10 JUNI

Aaltjesdagen verjongt zichzelf, maar is natuurlijk niet compleet zonder Shantykoren. Dit jaar is er weer een leuk programma voor u samengesteld. De sfeer zit er direct in zodra deze koren gaan zingen op 10 juni. Aanwezig zullen zijn, De Boekaniers, Het Dialect Koor Apeldoorn, PR shantykoor Almere, Shantykoor Westenwind en zonder twijfel de Harderwijkse Kokkels en Mokkels en  Visserskoor De Aalzangers!

HET HARDERWIJKS VISSERSKOOR
DE AALZANGERS

Onder de muzikale leiding van Henny van Gilst zingen de Aalzangers over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven. Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Droom tijdens een optreden mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als De Aalzangers zingen, bekruipt je het gevoel van het vissersverleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd!

 

shantykoren

HET DIALECT KOOR APELDOORN

Het Dialect Koor Apeldoorn is in januari 2013 opgericht. Reden van de oprichting van dit koor was dat men de cultuur historie van het “Oost-Veluws dialect” wil bewaren, voor nu en in de toekomst. Het koor zingt, onder leiding van een dirigent en begeleidt door drie muzikanten, uitsluitend in het Nedersaksische dialect.

De dirigent en de muzikanten hebben de artistieke leiding over dit vrolijke koor en het koor repeteert eens in 14 dagen.

Dan over de vereniging, het “Dialect Koor Apeldoorn”, deze bestaat uit mannen, die de streektaal een warm hart toedragen, graag zingen en veel plezier maken. Maar omdat je als koor niet elk dialect kunt en wilt en kunt zingen is er gekozen voor het zingen in het “Oost-Veluws dialect”.

shantykoren

BOEKANIERS

In 1994 is dit koor opgericht. Werd er toen nog gezocht naar mannen met rauwe stemmen, tegenwoordig zingt dit koor, onder leiding van Arie Seeuws, op een zo authentiek mogelijke wijze prachtige shanties en balades over de zee, waarbij slechts beperkte muzikale begeleiding wordt ingezet.
Het enthousiaste koor wordt zowel in binnen – als buitenland gevraagd op te treden tijdens festivals en jaarlijkse Hanzemarkten, waar zij graag gehoor aan geven en veel succes hebben.
Een breed publiek weet de optredens van de Boekaniers te waarderen. Er wordt niet voor niets gezegd dat daar waar de Boekaniers komen zingen er een muzikaal feestje ontstaat.

1. Vischafslag
12:30 Kokkels en Mokkels
13:30 PR Shantykoor Almere
14:30 Westenwind
15:30 Aalzangers
16:30 Boekaniers
17:30 Dialect Koor Apeldoorn

2. Veluvia
12:00 Boekaniers
13:00 Dialect Koor Apeldoorn
14:00 Kokkels en Mokkels
15:00 PR Shantykoor Almere
16:00 Westenwind
17:00 Aalzangers

3. Vischmarkt
13:00 Aalzangers
15:00 Dialect Koor Apeldoorn

4. Palingrokerij Dries van den Berg
12:30 Westenwind
14:30 Boekaniers
15:30 Kokkels en Mokkels
16:30 PR Shantykoor Almere

shantykoren
Shantykoren

SHANTYKOOR KOKKELS EN MOKKELS

Shantykoor Kokkels en Mokkels is een enthousiast en vrolijk vrouwenkoor uit Harderwijk en zingen over de zee, de handel en wandel aan de kade, de liefde en de geliefde mannen op zee.

Veel teksten zijn door hun zelf geschreven/herschreven, ondeugend en origineel.

shantykoren

SHANTYKOOR WESTENWIND

Shantykoor Westenwind,  is een koor van 40 enthousiaste mannen. Ze hebben een uitgebreid repertoire, dat bestaat uit Nederlands, Engels, Duits en Franstalige liedjes. In de afgelopen 10 jaar van hun bestaan hebben zij een groot aantal optredens mogen verzorgen. Zij hebben optredens verzorgd op  shantyfestivals (o.a Rotterdam, Den Bosch en Emmen). Ook bij zorginstellingen zijn ze graag gezien. Op de Haringparty voor de Amersfoortse Ondernemers en de Visserijdag in Spakenburg zorgen zij al jaren voor een sfeervolle muzikale omlijsting. Ook worden zij vaker gevraagd om personeelsfeesten op te luisteren. Succesvol is hun jaarlijks concert (in november) waar zij naast bestaand ook nieuw repertoire ten gehore brengen.

shantykoren

PR SHANTYKOOR ALMERE

Shanty (mannen)koor Almere zingt voornamelijk heerlijke Shanty’s , liederen die iets te maken hebben met het (rauwe) zeemansleven .

De zangers worden daarbij begeleid door accordeons , gitaren , drums, dwarsfluit en mondharmonica .Veel liedjes zijn meerstemmig en vaak ook nog in diverse talen .In Almere en omstreken zijn wij een begrip . Met 50 zangers en muzikanten  zorgen zij voor een compleet en uitermate gezellig optreden!

shantykoren
Shantykoren

 PALINGROKERIJ &

VISHANDEL DRIES VAN DEN BERG

PALINGROKERIJ & VISHANDEL DRIES VAN DEN BERG

Bij Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg, wordt dagelijks Paling,
Zalm, Haring & Makreel gerookt.
Echter is dit voor de klanten in de winkel niet altijd zichtbaar, daarom
houden we met Aaltjesdag voor onze entree, de gehele dag Rookdemo’s.
Één van onze huisrokers; Jan-Paul Heldoorn, is er die dag om de
geïnteresseerden te voorzien van informatie, tips & handigheidjes over het
visroken. 

10.30 – 12.30 uur  roken van Haring & Paling (met bijhorende uitleg) 1e  ronde

12.30 – 14.30 uur roken van Paling (met bijhorende uitleg) 2e ronde
14.30 – 15.00 uur gratis paling voor iedereen die Aalt of Aaltje heet en geboren is in Harderwijk.

15.00 – 17.00 uur roken van Haring & Paling (met bijhorende uitleg) 3e ronde

De gehele dag kan men proeven van de Heerlijke gerookte delicatesse:
gerookte Harderwiekertjes.

SHANTYKOREN BIJ DE WINKEL

Een vers visje eten op Aaltjesdagen kan uiteraard niet zonder de gezellige sound van de shantykoren. Dit is de programmering: 
12:30 Westenwind
14:30 Boekaniers
15:30 Kokkels en Mokkels
16:30 PR Shantykoor Almere

Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg
Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg
Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg

GRATIS PALING VOOR AALT OF AALTJE!

Bijzonder veel mensen, eten traditiegetrouw vers gerookte Paling met Aaltjesdag. Op deze palingfeestdag mag dat ook wel extra in de aandacht gezet worden.

Als klap op de vuurpijl krijgen alle mensen die in Harderwijk geboren zijn, en Aalt of Aaltje heten een gratis portie gerookte paling uitgereikt.

Om klokslag 14.30 uur en op vertoon van paspoort of identiteitskaart, zullen Dries & Peter van den Berg deze mensen trakteren op een gratis portie vers gerookte paling bij de viswinkel & palingrokerij aan de Burgemeester de Meesterstraat 11.

Een fotograaf zal een groepsfoto maken, en shantykoor De Boekaniers is aanwezig om die heerlijke meezingers ten gehore te brengen!

Funfact: Dries van den Berg is samen met Johannes Kok de Aaltjesdagen gestart in 1983. Zoon Peter had, als het aan zijn vader had gelegen had, ook Aalt geheten;  omdat hij op Aaltjesdag geboren is. Zijn moeder stak daar een stokje voor en vernoemde hem naar opa Peter van den Berg.

HANZESTADSWANDELING

hanzestad

HARDERWIJK, EEN SLIMME STAD

We nemen  je kort mee naar de middeleeuwen. De tijd dat Amsterdam en Rotterdam nog klein waren, en er juist in het oosten van Nederland zich machtige handelscentra ontwikkelden. Voor de tijd van de VOC werkte zo’n 200 Hanzesteden vierhonderd jaar lang samen binnen een Europese Unie, de ‘Avant a lettre’.

De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de Kogges. Handelsreizen over zee waren gevaarlijk vanwege de  piraterij, roof en moord. Door slim samen te werken binnen het Hanzeverbond stond men sterker en was men beter beschermd. Leden van het Hanzeverbond kwamen vooral uit Duitsland en Nederland maar ook uit Scandinavië, Polen, Vlaanderen, Spanje en Portugal.

HARDERWIJK, HANZESTAD MET EEN VERHAAL

Harderwijk was één van die Hanzesteden. Dat is niet alleen herkenbaar aan de oude stadsmuren, de stad zit vol verhalen! Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen en Stichting Rondeel nemen je tijdens de Aaltjesdagen mee in het verhaal van de historische stad, speciaal op het Hanze thema. In de route zijn onder andere de Munt en de Vischpoort opgenomen. Laat je verrassen door deze bevlogen vrijwillige verhalenvertellers.

Culinaire Hanzestad Harderwijk is een van de Hanzesteden in Nederland. Andere Hanzesteden in de buurt zijn Elburg, Hattem, Hasselt, Zwolle en Kampen. Bij die laatste stad vinden van 15 tot en met 18 juni de Internationale Hanzedagen plaats. Meer weten over Hanzesteden, bekijk het op hanzesteden.info.

munt aaltjesdagen

 WAAR EN WANNEER?

Zowel op vrijdag als op zaterdag zijn er 4 wandelingen. De wandelingen zijn gratis en duren een klein uurtje. Startpunt is op de hoek van Hotel Monopole / strandeiland.

stadswandeling

 

 

Start van de wandelingen

Vrijdag 9 juni:

  • 13.00 – Gilde van Harderwijker Stadsgidsen
  • 15.00 uur, Stichting Rondeel
  • 17.00 uur, Gilde van Harderwijker Stadsgidsen
  • 20.30 uur, Stichting Rondeel

Zaterdag 10 juni:

  • 13.00 uur, Stichting Rondeel
  • 15.00 uur, Gilde van Harderwijker Stadsgidsen
  • 17.00 uur, Stichting Rondeel
  • 20.30 uur, Gilde van Harderwijker Stadsgidsen

MONDRIAAN TOT DUTCH DESIGN

VAN MONDRIAAN TOT DUTCH DESIGN

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht.

Dat mag gevierd worden, en daar doet Harderwijk aan mee! De kunststroming De Stijl werd opgericht door Van Doesburg in Leiden. De leden van de Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld.

De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste 25 jaar voortgezet onder de noemer Dutch Design. In 2017 vinden er door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl-kunstenaars het grote voorbeeld.

 

stadsmuseum

HUSZÁR VAN DE STIJL

In Stadsmuseum Harderwijk kun je kennismaken met Vilmos Huszár, lid van het eerste uur van de invloedrijke kunstbeweging. Vanaf de jaren dertig tot zijn dood woonde en werkte hij in het bij Harderwijk gelegen dorp Hierden. De tentoonstelling toont schilderijen en andere kunstobjecten uit zijn Hierdense tijd.

De expositie is samengesteld door Vilmos Huszár-deskundige en gast-curator Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Geen tijd om op Aaltjesdag het museum binnen te stappen? Je kunt de tentoonstelling ‘Huszár van de Stijl’ bezoeken vanaf 21 mei tot en met 3 september 2017.

Wil je meer weten over de tentoonstellingen in de rest van Nederland en het themajaar? Ga dan naar visitveluwe.nl.

EZEL RIJDEN

EZEL RIJDEN

De Koperen Ezel laat je op zaterdag tijdens Aaltjesdag kennismaken met hun knuffelige ezels. Ezels zijn lieve zachtaardige dieren en lopen op een rustig en eigen tempo. Schrikt een ezel dan gaat deze er doorgaans niet vandoor, maar bekijkt eerst rustig de situatie om te bepalen wat de beste stap is. Zo dom is een ezel dus nog niet!

Kinderen tot 50kg kunnen voor €2,- een ritje maken op een van de ezels. Op de IJsbaan vind je een parcours om te ervaren wat het is om op dit lieve dier te rijden. Daarna de smaak te pakken om nog meer leuke ezels en andere dieren te ontmoeten? Ga dan na Aaltjesdagen een keer naar Speelparadijs en Kinderboerderij  De Koperen Ezel in Epe.

 

Koperen Ezel, Ezel rijden

VELUWE GAMES &
LIFE GOALS FESTIVAL

VELUWE GAMES & LIFE GOALS FESTIVAL

Veluwe Games en Stichting Life Goals werken al enige jaren samen om mensen in beweging te brengen tijdens Aaltjesdagen. Ruim veertig straatvoetbalteams vanuit de Maatschappelijke Opvang komen naar Harderwijk om mee te spelen in de Dutch Street Cup. De deelnemers hebben vaak een moeilijk leven achter de rug. Voetbal helpt hen om zich op maatschappelijk vlak weer te ontwikkelen. Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Groningen en nog veel meer steden zijn vertegenwoordigd in het toernooi. Ook ‘ons eigen team Noord Veluwe’ speelt mee! Kom de teams van Noord Veluwe aanmoedigen! Of…. kom zelf in beweging via de verschillende sportclinics van de Veluwe Games: straatvoetbal, dans, kickboksen en nog veel meer. Diverse optredens zorgen voor een sfeervol festivalkarakter.

HARDERWIJK
EEN VAN DE VIER SPEELSTEDEN

Sinds 2016 heeft het straatvoetbal een festivalachtig karakter gekregen. In vier steden wordt een enorm gezellig straatvoetbalfestival georganiseerd! Daaromheen is in het kader van de Veluwe Games plaats voor van alles en nog wat. Aaltjesdagen biedt daar veel ruimte voor en daarom is Harderwijk de uitgelezen plek. Alle teams komen naar deze toernooien! De vier speelsteden zijn:

  • Enschede (27 maart)
  • Maastricht (20 mei)
  • Harderwijk (10 juni)
  • Amsterdam (september)

 

Veluwe Games & Life Goals Festival

PROGRAMMA

Straatvoetbal: 10.00 – 17.00 uur

Verder:
-Diverse optredens gedurende de dag door mensen uit de maatschappelijke opvang
-Openbare sportclinics voor deelnemers en bezoekers
-Bijzondere publiekscatering voor- en door mensen uit de maatschappelijke opvang.

Veluwe Games & Life Goals Festival
Veluwe Games & Life Goals Festival

 ZO WERKT HET

Ruim veertig teams melden zich zaterdag 10 juni op het sportterrein aan het tijdelijke parkeerterrein bij het Waterfront. Tijdens de Harderwijkse Aaltjesdagen staat één van de vier Life Goals Festivals 2017 op het programma.

Met het straatvoetbalfestival voor mensen uit de maatschappelijke opvangkunnen de spelers hun energie kwijt en vergeten zij even hun sores die zij in het dagelijks leven met zich meeslepen. Straatvoetbal, muziekoptredens en diverse aangeboden sportclinics maken de Dutch Street Cup in Harderwijk het bezoeken meer dan waard.

 

Verschil met ‘normaal’ voetbal?

De belangrijkste verschillen zijn:
– Er wordt gespeeld op de straat
– Teams van 4 x 4
– Een kleiner veld met een boarding

 

Veluwe Games & Life Goals Festival

STICHTING LIFE GOALS

De Dutch Street Cup is een van de programma’s van Stichting Life Goals, die wil bijdragen aan een samenleving waarin niemand buitenspel staat. Sport wordt hierin als inspirator ingezet voor mensen bij wie het leven om wat voor reden dan ook ontregeld is (geweest). Dit voetbal maakt hun blij, geeft hoop en biedt nieuw perspectief.

De reeks toernooien om de Dutch Street Cup beperken zich niet tot alleen maar een voetbaltoernooi. De evenementen zijn heuse straatvoetbalfestivals. Er is muziek, dans en er staan verschillende optredens voor en door mensen uit de maatschappelijke opvang gepland. En natuurlijk is er voetbal, veel voetbal.

AMBACHTELIJK IJS

’T BOERINNEKE

IJS VAN ’T BOERINNEKE

t’ Boerinneke Harderwijk. Als ’s morgens, heel vroeg, de eerste vogels kwetteren, is ’t Boerinneke al op weg om de koeien te melken. Want ijs van ’t Boerinneke wordt natuurlijk van verse melk gemaakt. Ambachtelijk ijs. Elke dag vers bereid. Elke dag maakt ’t Boerinneke vers yoghurtijs, slagroomijs. En vervolgens wordt er yoghurt aardbeienijs, room hazelnoot en room straciatellea gemaakt . De smaken wisselen in het seizoen, dat moet je zeker proeven tijdens Aaltjesdag!
Voor kids heel veel fun, want bij ’t Boerinneke staat dit heerlijke springkussen van 10.00 – 18.00 uur klaar om alle blijheid van de dag bij elkaar te springen!
Boerinneke
Boerinneke
Boerinneke

WATERFRONT EN BOULEVARD

VRAAG MAAR RAAK!

Er wordt in Harderwijk flink verbouwd. Wie nu over de boulevard loopt herkent al bijna niet meer hoe het er ooit uitzag . Knipper met je ogen… en het ziet er opnieuw weer helemaal anders uit. Dat maakt nieuwsgierig!

Op Aaltjesdag krijg je de kans om al je vragen af te vuren op de mensen die ,alsof ze een glazenbol hebben, precies weten hoe het gebied er uit komt te zien. Op de boulevard ter hoogte van het Dolfinarium wordt een mooie plek ingericht bij het uitzichtpunt.

HEEL VEEL BELEVING

Een glazenbol komt er niet te staan, wel een mooie containertent met een gezellig terrasje en heel veel beleving.

Met foto’s en film krijg je zicht op hoe het gebied er straks uit komt te zien. Je zult een paar nieuwe bruggen aantreffen op de boulevard, hoe werken die nu eigenlijk? Je kunt hier je vragen stellen over het project, de uitvoering of informatie over de verkoop van woningen in het gebied inwinnen.

Waterfront en Boulevard

ROOFVOGELSHOW

Vogels hebben vanuit de lucht een prachtig perspectief op het gebied. Om 11.30 – 13.30 – 15.00 – 16.30 start er een fantastische roofvogelshow. In een spel van 20 minuten zie je de bijzondere roofvogels, en wordt er veel over de dieren verteld.

Daarna hoogtijd voor je eigen vogelperspectief vanaf het speciale uitzichtpunt op het terrein.

EEUWIG JONG?

Bekijk onder begeleiding van de machinist een hydraulische kraan van Boskalis. Voor kids, maar wie zich eeuwig jong blijft voelen mag natuurlijk ook een kijkje nemen.

Waterfront en Boulevard
Waterfront en Boulevard
Waterfront en Boulevard

AALTJESDAGEN EN BOULEVARD ONLOSMAKELIJK  VERBONDEN

Aaltjesdagen en boulevard zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Aaltjesdagen zijn voor het eerst in 1983 gehouden. Dries van den Berg startte het initiatief samen met Johannes Kok. In dat jaar werd de toen vernieuwde boulevard opgeleverd. Al die jaren hebben er volop activiteiten op het grote terrein plaatsgevonden.

Maar, zoals wethouder de Jong dat zo mooi verwoord, Harderwijk gaat het Barcelona van de Veluwe worden” . Daar hoort een prachtige nieuwe inrichting van het Waterfront en boulevard gebied bij.

WIE DOET WAT?

 

Waterfront en Boulevard

Projectontwikkelaar

Waterfront en Boulevard

Ontwikkelen en bouwen

Waterfront en Boulevard

Civiel technische en ondergrondse infrastructurele werkzaamheden

Waterfront en Boulevard

Bouw van de bruggen

Waterfront en Boulevard
Waterfront en Boulevard

DE BELOFTE

DE BELOFTE

Ook De Belofte doet dit jaar mee in het programma van de Aaltjesdagen. Volop op z’n Hollands feesten op de zaterdag!
Zaterdag 10 juni – ‘Aaltjesdag’
Vanaf 17.00 uur : DJ Jan Smit.

 

De Belofte

BEATROVER DJ BIJ CAFÉ GAUWIGHEID

Van 19.00 –  23.15 staan de klinkers in de Vijhestraat te schudden bij Cafe Gauwigheid. Vanaf het dak van een stoere beatrover wordt er buiten onder de sterrenhemel een lekkere set gedraaid om een mooi feestje op te bouwen!
Beatrover DJ bij de Gauwigheid
Beatrover DJ bij de Gauwigheid
Beatrover DJ bij de Gauwigheid
Logo Ome Co

SIR JACK

SIR JACK

Als de feestjes buiten afgelopen zijn kun… tot 4:00 hossen, meezingen, dansen, feesten bij Sir Jack.
Zaterdag 10 juni – ‘Aaltjesdag’
Vanaf 23.30 uur : DeeJeePaul
Sir Jack
Kaartgegevens ©2017 Google
Kaart
Satelliet
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen