Livera Willemsen krijgt nieuwe eigenaar

Foto: Livera Willemsen

Met ingang van 1 september zullen Wouter en Wil Willemsen hun familiebedrijf Livera Willemsen overdragen aan een Livera-collega uit Soest. Na bijna 70 jaar, verdeeld over drie generaties, gaat het familiebedrijf over in andere handen.

Familiebedrijf stopt ermee

“Met een gerust hart kunnen wij onze winkel overdragen aan de nieuwe eigenaar. De vestiging gaat eigenlijk op gelijke voet verder. Ook het vertrouwde team, al jaren bekende gezichten op de winkelvloer, blijft werkzaam onder de nieuwe eigenaar,” aldus Wil. Uiteraard geeft het ook wel gemengde gevoelens. “Het is best vreemd, want al sinds 1948 is onze familie als ondernemer actief in de binnenstad. Mijn ouders stammen uit een ondernemersgezin en begonnen in 1948 dit bedrijf, destijds DJW geheten. Hier komt nu dus een einde aan,” aldus Wouter.

Begonnen bij ouders

Wouter vertelt: “Zelf begon ik op 16 jarige leeftijd al met werken, onder andere bij V&D en ondertussen al mijn vakdiploma’s gehaald. In 1972 vroegen mijn ouders of ik bij hen in het bedrijf wilde komen. Mijn hart lag in de inkoop & logistiek en met meerdere bedrijven werd de logistieke invulling belangrijk. Het prijzen van de producten bijvoorbeeld, werd destijds nog met de hand gedaan en de voorraden op papier bijgehouden. Je kunt je voorstellen wat een veranderingen we hebben meegemaakt in al die jaren, met de komst van (kassa)computers, pinautomaat en verdere automatisering. We hebben ons dus nooit hoeven te vervelen en dat maakte het juist leuk.”

Begonnen in de bankwereld

Wil is op een kantoor in het bankwezen begonnen. “Daarna heb ik anderhalf jaar bij de gemeente Harderwijk gewerkt. Nadat ik Wouter leerde kennen, vroeg hij of ik met hem mee wilde om het bedrijf van zijn ouders voort te zetten. Mijn schoonouders hadden sinds 1968 ook al een bedrijf in Lelystad, dat hebben wij vanaf 1974 voortgezet. We gingen daar ook wonen tot de komst van onze kinderen, waarna we naar Harderwijk verhuisden.”

Bijna 30 jaar Livera Harderwijk

Wil: “In 1989 hebben we het complete bedrijf van mijn ouders overgenomen. Samen met onze dochter Renate, die in 2002 in het bedrijf stapte, hebben we daarna nog een winkel in Emmeloord overgenomen. In 2006 hebben we nog een winkel geopend in Dronten. Alle vier de winkels draaiden onder de franchiseformule Livera. Ook onze schoonzoon Jasper heeft in deze periode nog een aantal jaar met ons gewerkt.”

Niet voortzetten

De reden om het bedrijf niet voort te zetten, licht Renate toe: “Mijn hart ligt meer bij het organiseren, sturen en ondernemen dan in het pure verkopen. De laatste tijd veranderen bedrijven steeds meer in franchisebedrijven, waardoor onze inbreng en vrijheid als zelfstandig ondernemer kleiner is geworden. Ook bij Livera is dit het geval. Dat heeft een hoop voordelen, denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke webshop, reclame en het grote aandeel eigen Livera collecties. Maar dat vraagt ook een ander type ondernemer. Daar ligt niet mijn hart. Naast ons bedrijf heb ik een aantal jaren als centrummanager gewerkt en sinds maart 2017 ben ik werkzaam voor de Gemeente Harderwijk.”

Plezier in het ondernemen

“Het leukste van het werk vind ik de omgang met onze klanten. Dit ga ik zeker missen en ook het team en de inkoop. We besteedden altijd veel tijd aan de inkoop, waren er als eerste en verlieten als laatste de beurs. We wilden geen nee verkopen, en onze klanten tevreden stellen.” Wil benadrukt ook de belangrijke band die zij met hun klanten hebben opgebouwd. “Lingerie zit heel dicht bij de klant, vertrouwen is dan erg belangrijk. Wij zijn dan ook dankbaar voor het vertrouwen wat de klanten in ons én ons vaste team hebben gesteld. In de afgelopen twee jaar zijn de winkels in Emmeloord en Dronten overgenomen door onze medewerksters. Lelystad hebben we al een aantal jaren eerder afgestoten. Hierdoor konden wij al iets minder gaan werken. Dit werd door ons team, bestaande uit Hennie, Netty, Mirjam, Monique, Yvonne en Hanan, geweldig opgevangen.”

Laatste dagen

Vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus zijn de laatste dagen dat ze nog op de vloer aanwezig zijn. “Uiteraard is het leuk als mensen ons nog even de hand willen schudden, dan kunnen we ze persoonlijk bedanken,” aldus Wil en Wouter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen