Rookvrije sportaccommodaties weer in de media

Foto: Pixabay

Drie grote sportbonden gaan zich dit seizoen samen met de Hartstichting inzetten voor rookvrije sportcomplexen. Het doel is zo veel mogelijk buitenterreinen van amateurverenigingen rookvrij te maken, zodat kinderen tijdens het sporten niet geconfronteerd worden met roken. De KNVB heeft zich samen met de hockeybond (KNHB) en het korfbalverbond (KNKV) aangesloten bij de beweging van de Hartstichting. Die roept sportverenigingen al sinds 2015 op om hun sportterrein rookvrij te maken. Veel kinderen zijn lid van een sportvereniging. Alleen al voor voetbal, hockey en korfbal gaat het om 800.000 kinderen tot achttien jaar.

Steeds meer clubs

Sport en gezondheid zijn belangrijk voor kinderen en roken hoort niet thuis in een gezonde sportomgeving. Het aantal clubs met een rookvrij beleid voor kinderen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Waren er eind 2016 zo’n 60 sportclubs die hun buitenterrein voor kinderen rookvrij hadden gemaakt, inmiddels zijn dat er al bijna 140. De Hartstichting verwacht dat komend seizoen nog eens 25 sportclubs met rookvrije maatregelen van start gaan.

Rookvrije terreinen

“Het is goed om te zien dat zo veel clubs en sportbonden zich al bij dit initiatief hebben aangesloten. Als KNVB staan wij ook voor rookvrije terreinen en met onze eigen KNVB Campus geven wij al het goede voorbeeld. Sport en gezondheid zijn belangrijk voor kinderen en roken hoort niet thuis in een gezonde sportomgeving”, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. Bij KNVB evenementen, zoals interlands van Oranje, is het al jaren verboden te roken. De KNVB onderstreept het belang van een rookvrije generatie en zal samen met de Hartstichting voetbalverenigingen gaan stimuleren en ondersteunen om het sportpark rookvrij te maken.

Zien roken, doet roken

Uit onderzoek is bekend dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, zelf ook eerder gaan roken. Zien roken, doet roken. Dagelijks gaat het om meer dan honderd kinderen. En hoewel ook een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat roken en sport niet samen gaan, wordt er langs de lijn nog veel gerookt.

Rookvrij programma

“Het draagvlak voor een rookvrij Nederland neemt toe en dat is een fantastische ontwikkeling“, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. “Deze trend zien wij ook terug in de sportwereld. Toen wij in 2015 begonnen met ons programma, waren er een tiental sportclubs met een rookvrij buitenterrein voor kinderen. Nu zien wij dat sportclubs over heel het land beleid invoeren. Deze initiatieven komen vaak van ouders die als vrijwilliger actief zijn. Ook zien wij dat bestuurders bewuster werken aan een club met een maatschappelijk beleid. Ze beseffen dat roken jaarlijks tot 20.000 doden lijdt. Dat staat haaks op de gedachte van sport.”

Rookvrije Generatie

De Hartstichting heeft samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief genomen voor de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Ook de KNVB is partner van het programma Rookvrije Sport. De KNVB onderstreept het belang van een rookvrije generatie en zal samen met de Hartstichting voetbalverenigingen gaan stimuleren en ondersteunen om het sportpark rookvrij te maken. Tevens draagt de Hartstichting als kennispartner bij aan de ontwikkeling van programma’s voor een gezondere voetbalkantine. Via http://www.knvb.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen