FietsTelweek: hoe verplaatst Nederland zich op de fiets?

Foto: Pixabay

Het grootste fietsonderzoek van Nederland, de Nationale FietsTelweek start 18 september. Een week lang wordt gemeten hoe Nederland zich op de fiets verplaatst. Want hoe meer we weten, hoe beter we ons fietsnetwerk kunnen verbeteren.

Meten, weten, verbeteren

De fiets-telweek is een initiatief van onder andere het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Gelderland, de ANWB en de Fietsersbond. Om mee te doen heb je de ‘App de Fiets!’-app nodig. Deze app kun je gratis downloaden via de Appstore en Google play. De app meet de snelheid, het tijdstip, met hoeveel tegelijk en waar de knelpunten zijn. De app meet vanaf 18 september automatisch je fietsgedrag als je op de fiets stapt.

Vrij onbekend

Over autoverkeer en openbaar vervoer zijn heel veel cijfers bekend. Over fietsers en fietsgedrag weten we maar heel weinig. De data die in de telweek door middel van de app worden verzameld, geeft inzicht in welke routes fietsers kiezen. Ook de gemiddelde fietssnelheden, fietsdichtheden, hoeveel vertragingen er zijn bij verkeerslichten en of snelfietsroutes echt werken, worden gemeten. En hoe meer gegevens, hoe betrouwbaarder natuurlijk de informatie. Dit jaar biedt de vernieuwde Fiets Tel-app de mogelijkheid om nog meer te weten te komen over de gereden ritten.

Fietsnetwerk

Als deelnemer kun je persoonlijke ervaringen delen door fietsroutes te beoordelen en ervaringen te delen. Hiermee draag je bij aan een veiliger en comfortabeler fietsnetwerk. Uiteraard kun je ook gewoon meedoen en tellen als voorheen. Als deelnemer maak je bovendien kans op één van de vele prijzen. De privacy van de deelnemers staat hoog in het vaandel. De data die tijdens het onderzoek wordt verkregen, wordt geanonimiseerd en is daarmee niet herleidbaar.

Meer informatie fietstelweek

Kijk voor meer informatie over deze telweek op www.fietstelweek.nl