Karter Mitchell van Dijk (9) beste rookie van 2017 bij NK Rotax Max

Foto: ©Michael Melis

Mitchell van Dijk eindigde 4e in het algemeen klassement en mocht de beker voor the rookie of the year in ontvangst nemen.

Zondag

Het laatste raceweekend was een succesvolle voor de jonge karter. In alle drie zijn races eindigde Mitchell als 2e. In de kwalificatie reed hij de 4e tijd. In alle races was het steeds wisselen om de koppositie. Mitchell reed soms op 1 en soms op 5. Mitchell: “Ik ben gewoon door blijven knallen. Soms werd ik ingehaald en kon ik ze weer terugpakken, en soms ook niet.”

Laatste wedstrijden

“De laatste weken, eigenlijk na het EK in Oostenrijk in juli, is Mitchell een stuk sterker geworden. Aan de start van zijn eerste seizoen in de 2-takt karts hadden we tussen plaats 5 en 10 als doel gesteld. Halverwege kwamen we erachter dat hij eigenlijk te weinig uitdaging kreeg en daarom zijn we wat wedstrijden gaan rijden tegen sterkere tegenstanders. Met als klap op de vuurpijl het EK,” aldus Erwin van Dijk. Mitchell: “Daar heb ik het inhalen goed onder de knie gekregen en dat ben ik in de wedstrijden er na gaan toepassen. Nu ben ik rookiekampioen. Als ik in het begin van het seizoen iets betere resultaten had neergezet, had ik zelfs derde overall kunnen worden.”

Grote beker

De beker die Mitchell mocht ophalen is ongeveer zo groot als de helft van Mitchell. Een mooie bekroning voor een goed eerste seizoen. De wisselbeker kan in januari op de kartbeurs in Lelystad worden omgewisseld. Hier worden alle kartprijzen van het jaar uitgereikt aan de kampioenen. Mitchell reed na de laatste wedstrijd van het seizoen ook een ererondje met de Nederlandse vlag. Mitchell: “Dat was wel spannend, dat rondje met die vlag.” Dat Mitchell beste rookie zou worden was voor de wedstrijd in Genk eigenlijk al duidelijk. “Ik moest alleen zorgen dat ik niet gediskwalificeerd zou raken.”

Volgend seizoen

Aanstaand weekend staat er al weer een wedstrijd op het programma. Het NK mag dan voorbij zijn, de raceweekenden blijven doorgaan. “Wij rijden een zomercompetitie en een wintercompetitie. Zo blijf je het wedstrijdritme er in houden en dat is wel belangrijk als je wat wil bereiken,” zegt Erwin. En dat het team ambities heeft, wordt niet onder stoelen of banken geschoven. “Volgend jaar wil ik eerste worden in het NK. Als ik zo kan blijven rijden als dit jaar, moet dat wel gaan lukken,” zegt Mitchell enthousiast. “We willen vooral gaan trainen op regen. Dat is nog wel een verbeterpunt,” vertelt Erwin.

ZOET RACING

“Zoet Racing bestaat uit een aantal onderdelen. Wij repareren hier klassiekers, mijn specialiteit is de Renault Alpine. Ook doe ik het onderhoud van “normale” auto’s. In hoofdzaak voor regionale MKB-ers. Wij hebben het kartteam. En we doen veel voor goede doelen. Wij rijden mee met Historisch Zandvoort en zo doen we jaarlijks belangeloos mee aan de racedag van stichting Groot Hart. Op deze dag kunnen ernstig zieke kinderen en hun familie even vergeten waar hun dagelijks leven om draait,” aldus Erwin.

Van karter tot Formule 1-coureur

Sinds het gezin de keuze heeft gemaakt voor het optimaliseren van de race-aspiraties van Mitchell is de focus binnen het bedrijf echt komen te liggen op het kartteam. Erwin: “Het is net de Formule 1 in het klein. Ik doe het werk langs de kant en lees de data uit en Mitchell doet het op de baan. Zo overleggen we met elkaar wat de beste afstelling zou kunnen zijn, zodat Mitchell de beste tijd rijdt.” Erwin is monteur, trainer en begeleider van Mitchell. Moeder Mirjam zorgt ervoor dat de 2 mannen alles kunnen doen om een kartseizoen volop te racen. Andere sponsors zijn Hitec, BCS, Brezan Harderwijk, F&M Service, A2B Logistics, Bachmühle, Alacar, Resytech Engineering, Reclame Sukses en Tomi’s Vriend.

Lees ook

Jong racetalent Mitchell van Dijk droomt van carrière als Max Verstappen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen