We hadden bijna 2 koopzondagen te pakken

Foto: Centrummanagement

Het was nog geen gelopen race gisteravond in de gemeenteraadsvergadering. De PvdA had een motie ingediend voor 2 koopzondagen als proef.

Voorstanders

Laurens de Kleine van de PvdA wil graag op zondag 3 december en zondag 24 december geen handhaving van de winkeltijdenwet en heeft namens de partij een motie ingediend om dit van de gemeenteraad gedaan te krijgen. De Kleine: “Na het advies van de brancheorganisatie Detailhandel vorige week over de zondagopenstellingen, zien wij ons genoodzaakt deze motie in te dienen.”
Jack van Zundert (Stadspartij Harderwijk Anders) is het helemaal eens met de Kleine: “Waarom zouden we het proefkoopzondagen moeten noemen? Laten we het gewoon afdoen als 2 keer een ontheffing. Deze twee dagen zijn niet voldoende meetbaar als je de proef evalueert. Voor ons is een onderzoek helemaal niet nodig. Gewoon invoeren die koopzondagen.”
Peter de Groot (VVD) zal ook voor de ontheffing van de twee dagen stemmen: “Wij vinden het een ongelukkig moment. Voor de detailhandel is het wel een steuntje in de rug.”
Martijn Pijnenburg (D66): “Wij gaan voor de motie stemmen. De ondernemer moet de vrijheid krijgen om zelf te beslissen of hij zijn winkel open wil doen op een zondag. Helemaal als er een brandbrief van Detailhandel Nederland achterligt.”

Tegenstanders

Gerrit Kevelam (Gemeentebelang): “Gemeentebelang is tegen zondagopenstelling van winkels. Echter, na fractieberaad is gebleken dat één van ons voor de motie van de PvdA zal stemmen. Dit lid kan zich niet verenigen in de zondagsluiting. De meerderheid van onze fractie wel.”
Wilco Mazier (CDA): “Het CDA is altijd heel duidelijk in haar standpunten. Wij houden onze standpunten zeker tegen het licht en we spiegelen deze met onze leden. Wat wij in en voor de verkiezingen hebben gezegd, komen wij na. Wij zullen dan ook tegen deze motie stemmen.”
Marcel Companjen (CU): “Wij hebben 3,5 jaar geleden gezegd in ons verkiezingsprogramma, voeren wij uit. Wij willen niet beschuldigd worden van kiezersbedrog. Wij zijn dus tegen deze motie.”

Deur koopzondagen blijft op een kier

De hoofdelijke stemming gaf een uitslag van 13 voor en 13 tegen. Deze uitslag zorgt ervoor dat de motie wordt aangehouden en dat deze volgende maand terugkomt op de agenda van de raadsvergadering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen