Burgemeester en wethouders willen minder zwemwater

Foto: ©HNN

De gemeente Harderwijk heeft in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de toekomst van zwembad de Sypel. Zwemmers en andere inwoners van Harderwijk hebben een enquête ingevuld.

Minder zwemwater

Één van de varianten zorgt voor minder zwemwater. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat Harderwijk eigenlijk teveel zwemwater heeft. Als je de huidige hoeveelheid zwemwater wegzet tegen het aantal inwoners en bezoekers van het zwembad, is het beter om het oppervlakte zwemwater te verkleinen. De functies waarvoor het bad tegenwoordig wordt gebruikt zullen ook in een nieuwbouw zwembad moeten gaan passen. De inzet moet dan ook zijn: verenigingszwemmen, sportlessen, banenzwemmen en recreatief zwemmen, leszwemmen en schoolzwemmen.

Therapeutisch en medisch zwemmen

Een andere mogelijkheid is het inrichten van de nieuwbouw zodat ook therapeutisch en medisch zwemmen een plek kunnen krijgen in de exploitatie. Er wordt momenteel mondjesmaat gebruikt gemaakt van de Sypel voor deze zwemvormen. Uit het onderzoek blijkt dat deze zwemfuncties voor de toekomst kansen kunnen bieden. Mocht blijken dat de raad voor deze functies kiest, zal er mogelijk meer zwemwater bijkomen.

Duurzaamheidspakket

Harderwijk wil een Energieke Stad zijn. Voor de beide varianten wordt een duurzaamheidspakket voorgesteld voor de nieuwbouw. Deze maatregelen moeten bovenop de doelstellingen uit de Energieke Stad komen. Als er extra maatregelen moeten worden genomen om het duurzaamheidseffect te maximaliseren, dan is dat verstandig om te doen.

Exploitatie

De exploitatie zal in de nieuwbouw op de lange termijn minder op de begroting gaan drukken en minder risico’s opleveren. Eind 2018 zal het vervolgonderzoek en de uitwerking klaar zijn. Dan zal er besloten worden welk bedrag er nodig is en wat de bijbehorende exploitatieresultaten zullen zijn. In 2019 kan er worden begonnen met de voorbereiding en in 2020 kan worden gestart met de bouw.

Burgemeester en wethouders

De resultaten uit onderzoek zijn samengevat in het ‘haalbaarheidsonderzoek de Sypel’. Dit rapport wordt op 16 november gepresenteerd in de raadscommissie Samenleving. In de gemeenteraadsvergadering van 14 december zal het dan besproken worden. Het college zal de raad voorstellen om de uitwerking van de scenario’s in het rapport te starten. Hier zit onder andere de nieuwbouw in en een meerjarenonderhoudsplan. De nieuwbouw moet zorgen voor een efficiënte inrichting, waardoor kwaliteitsverbetering en verbetering van de uitstraling zal plaatsvinden. Het zwembad moet toekomstgericht en efficiënt worden geëxploiteerd en door de nieuwbouw kan ook aan de beste duurzaamheidsresultaten worden voldaan. Voor informatie en vragen kunt u contact opnemen met domein Samenleving, via d.kolk@harderwijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen