Jongeren adviseren gemeente Harderwijk over duurzaam vervoer naar Veluwe

Foto: Gemeente Harderwijk

‘Metrotreinen die per boot kunnen reizen’. Dat is één van de ideeën van 23 Technasium leerlingen van RSG Slingerbos om de bereikbaarheid van de Veluwe te vergroten.

Onderzoek

De afgelopen twee maanden onderzochten zij in opdracht van gemeente Harderwijk en provincie Gelderland hoe toeristen op een duurzame manier van Lelystad Airport naar Harderwijk én de Veluwe kunnen reizen. Het onderzoek deden leerlingen in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau. Dat is een programma van IVN Gelderland waarbij middelbare scholieren aan de slag gaan met een écht vraagstuk van een échte opdrachtgever. Wethouder de Jong is blij verrast door de creatieve ideeën die de leerlingen aandroegen. “Het vraagstuk is echt vanuit alle kanten belicht. De keuze tussen geld en duurzaamheid, die afweging is op een hele goede manier op tafel gelegd. Allemaal op een hele goede en vakkundige manier gepresenteerd”, aldus de wethouder.

Veluwe op 1 

“In 2025 is de Veluwe de meest gastvrije bestemming van Nederland, waarin een hoge biodiversiteit voor flora en fauna in balans is met een unieke beleving van landschap, erfgoed, dorpen en steden”, aldus Floris Gerritsen, programmamanager Gebiedsopgave Veluwe-op-1.  Volgens Gerritsen is dat de ambitie van diverse Veluwse bedrijven, organisaties, lokale overheden en de provincie Gelderland. Om de ambitie Veluwe op 1 waar te kunnen maken, worden ook de jongeren gevraagd om mee te denken. Zo krijgen de Veluwse jongeren een stem, beslissen ze mee over hun eigen toekomst en voelen ze zich meer verbonden met de Veluwe. “Het is belangrijk om jongeren te binden aan de Veluwe, zodat ze zich bewust worden van de schoonheid van dit gebied en het belang om de Veluwe mooi te houden”.  

Leerlingen aan de slag met thema’s

Tot en met april 2018 zijn er, naast RSG Slingerbos, nog 10 andere scholen verspreid over de Veluwe betrokken met het IVN Jongeren Adviesbureau. Gezamenlijk adviseren zij Veluwse bestuurders en organisaties over hoe ze kunnen zorgen voor meer bezoekers op de Veluwe, zonder daarbij de belangen van de natuur uit het oog te verliezen. Leerlingen gaan onder andere aan de slag gaan met de thema’s robuuste natuurnetwerken, vitaal landschap en excellent verblijven.

Vragen en informatie

Voor vragen of meer informatie over het IVN Jongerenadviesbureau in Harderwijk of de andere IVN Jongeren Adviesbureaus die van start gaan rondom de Veluwe, kunt u terecht bij Koen van Loon van IVN Gelderland via [email protected] of 026-351 29 27.

Reacties