Sint Maartenfeest gevierd bij Vrije School Valentijn

Foto: Vrije School Valentijn

“Ik loop hier met mijn lantaarn en mijn lantaarn met mij. Daarboven stralen de sterren, beneden stralen wij. Mijn licht gaat aan, ik loop vooraan, rabimmel rabammel rabom. Mijn licht gaat uit, ik ga naar huis, rabimmel rabammel rabom.”

Jaarfeesten

Dit is één van de Sint Maarten-liederen die afgelopen vrijdag te horen was rondom Vrije School Valentijn. Het schooljaar is ingedeeld rondom de jaarfeesten. Na het Michaëlsfeest in september/oktober waarbij de oogst van de velden centraal staat, viert de school op 11 november het Sint Maartenfeest. Het eerste lichtfeest. Dit jaar was het op vrijdag 10 november.

Knollen hollen

Op de dag van Sint Maarten worden er op Vrije School Valentijn knollen uitgehold. De meeste kinderen doen dit zelf, maar de kleuters doen dit samen met hun ouders. De zon, de sterren en de maan zijn veel voorkomende figuren die op de knollen verschijnen. ’s Avonds verzamelen de kinderen zich op school. Na het Sint Maarten-verhaal in de klas vertrekken de kinderen voor een wandeling rondom de school. Ieder kind houdt de zelfgemaakte knol vast, die van binnenuit wordt verlicht door een waxinelichtje. Al zingend komt de stoet dan de ‘rijke man’ tegen die voor iedere leerling een goudklompje heeft. De volgende stop van de stoet is het appelvrouwtje die hen allemaal een appel geeft. Hierna komen alle klassen samen op het schoolplein. Een slinger van potjes met een waxinelichtje verlicht het schoolplein. Ook brandt de vuurkorf en kunnen de kinderen en hun ouders een broodje met een kommetje soep eten.

Sint Maarten

Het Sint Maartenfeest is één van de lichtfeesten. Het laatste wat geoogst wordt uit de donkere aarde zijn de wortels en de knollen. Daarin maak je een lichtje. De lichtfeesten helpen je het licht in jezelf te ontsteken. Het verhaal gaat dat een bedelaar ridder Maarten smeekt hem iets te geven. Tegen zijn gewoonte in, normaal was hij niet zo vrijgevig, geeft hij de helft van zijn mantel. ’s Nachts verschijnt God in een droom om hem te bedanken. Vervolgens verandert het leven van Maarten. Hij stapt uit het Romeinse leger, wordt christen, doet goede werken en wordt tenslotte in 371 bisschop.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen