Koopzondagen, creatief met flexibele woonruimte en minder onkruid

Foto: Gemeente Harderwijk

‘Aanpakken met ambitie’ is het coalitieakkoord van Harderwijk Anders, VVD, CDA en ChristenUnie. De headliners lees je hier.

Koopzondagen

We kunnen in Harderwijk voortaan iedere zondag tussen 12.00 uur en 18.00 uur naar de winkel. Dit is voor Harderwijk een grote stap vooruit. In Harderwijk kon tot voor 21 maart niet op zondag gewinkeld worden. Na de gemeenteraadsverkiezingen kantelden de verhoudingen in de raad. Niet zozeer qua partijen die wat te zeggen hebben, maar wel qua zetelverdeling. Harderwijk Anders en VVD, beiden groot voorstander van de koopzondag, konden samen ChristenUnie en CDA zich gaan hard maken voor de invoering van de koopzondag. De winkels in de binnenstad mogen 26 zondagen per jaar open. De winkels buiten de ring en de supermarkten mogen iedere zondag hun deuren openen. Ondernemers zijn niet verplicht om hun deuren op zondag te openen, net zoals werknemers in de detailhandel die keuzevrijheid geregeld zien in hun cao.

Woonbeleid

De nieuwe coalitie wil kleinere woningen, meer tijdelijke woningen en minder scheefwoners. Een woning moet bij iemands portemonnee passen. Het woonbeleid wordt vooral creatiever met tiny houses en woningen die aanpasbaar zijn aan iemands levensfase. Ook ondersteunt de coalitie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Een ander punt in het akkoord is het onderzoek naar de herinvoering van de starterslening.

Duurzaamheid

Harderwijk gaat z’n doelstelling om in 2031 45% minder CO2 te produceren halen. Om dat te realiseren worden nieuwe woningen zoveel mogelijk gasloos gebouwd. Bij het afsluiten van het gasnetwerk op bestaande woningen zal zoveel mogelijk medewerking worden verleend. Zo is er aandacht voor minder daadkrachtigen.

Omgeving

Er is ook aandacht voor de omgeving in het nieuwe akkoord. Bureau Binnenstad is opgericht als verbinder tussen alle partijen die het toerisme in Harderwijk een warm hart toedragen. Hierin ondernemers een belangrijke rol gaan vervullen. Zo zullen zij zelf voor de financiële middelen gaan zorgen, aangezien de gemeente slechts een beperkte rol inneemt. Het groenonderhoud gaat van c naar b. Dit betekent minder onkruid en beter onderhouden speelterreinen.

Verkeer

Er is vooral veel aandacht voor fietsers in ‘Aanpakken met ambitie’. Het aantal fietsers en bijbehorend vervoer is de laatste jaren enorm gestegen. Bestaande fietspaden worden doorgelicht en mogelijk breder of verwijderd. Er komen fietssnelwegen en er moeten meer (bewaakte) fietsparkeerterreinen komen. Fietsen in de winkelstraten en uitgaansgebieden zijn ongewenst. Parkeren wordt op meer plekken gratis en voor bewoners met een vergunning goedkoper.

Sociaal domein

In het Sociaal Domein (WMO, participatie en jeugdwet) gaan ook de nodige aanpassingen plaatsvinden. Betere dienstverlening en de mensen centraal zetten hebben de hoogste prioriteit. Net als meedoen naar vermogen. Van iedere inwoner wordt een bijdrage verwacht. Dit geldt ook voor het blijven deelnemen in de maatschappij. Het college wil dat mensen blijven deelnemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen