Mogelijke productiefout in reisdocumenten 

De afgelopen periode zijn reisdocumenten uitgegeven waarvan een klein deel een productiefout had. In die gevallen kan een van de elektronische echtheidskenmerken niet werken.

Niet werkende kenmerken

Die kans bestaat voor paspoorten of identiteitskaarten die geproduceerd zijn in de periode april tot en met juni van dit jaar. Het lijkt om ongeveer 1% van de reisdocumenten uit die periode te gaan. Als iemand zo’n paspoort of identiteitsbewijs heeft, kan hij daar wel gewoon mee op reis.

Brief Rijksdienst voor Identiteitsgegevens

Als in uw paspoort of reisbewijs de mogelijke fout zit, krijgt u binnenkort een brief van de Rijksdienst voor Identiteits­gegevens over wat u moet doen. Als blijkt dat u een reisdocument heeft met een fout, dan kunt u langskomen bij de gemeente. Uw paspoort of identiteitsbewijs wordt dan gratis vervangen.

Er is een speciaal ontwikkelde app BZK-ID zelf om zelf een controle uit te voeren of het reisdocument de fout bevat. Kan iemand deze controle niet doen? Of is een fout ontdekt bij de controle met de app? Dan kan hij of zij contact opnemen met de gemeente.Let dat je bij het gebruik van de app,  je reisdocument echt op de telefoon legt.

Enkele feiten

  • Bij sommige documenten werkt een van de controlemechanismen niet. Dit mechanisme geeft extra zekerheid of het document echt is.
  • De document met het productiefout kan nog steeds gebruikt worden om te reizen. Iedereen kan met een gerust hart op reis gaan.
  • Het lijkt erop dat het probleem zich heeft voorgedaan in zeven weken, in de maanden april 2018 tot en met juni 2018.
  • Uit een steekproef lijkt het probleem te gaan om bijna 1 procent van de in die weken geproduceerde documenten. Dit zou dan landelijk gaan om ongeveer 5000 documenten.
  • De documenten met dit probleem kunnen niet worden gebruikt om het veiligheidsniveau van een DigiD-account te verhogen naar substantieel. Er treedt dan een foutmelding op.
  • Het is niet volledig uit te sluiten dat burgers bij controle van het reisdocument hinder ondervinden. Bijvoorbeeld doordat op een luchthaven een elektronische gate niet opent en een grenswachter de controle dan moet overnemen. Dat kan extra tijd kosten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen