Plantagekerk Harderwijk aanstaande zaterdag te bekijken

Foto:

Tijdens de landelijke Monumentendag op zaterdag 8 september is de Plantagekerk vrij te bezichtigen.

Jong monument

Met bouwjaar 1933 is het een betrekkelijk jong monument, een gaaf bewaard gebleven kerk in de sfeer van de Amsterdamse School. Ontwerper was de Harderwijkse architect P.H. van Lonkhuyzen. Hij ontwierp o.a. ook het Nassau-Veluwe College, de vroegere Vakschool voor Meisjes en het Christelijk Militair Tehuis (thans Sefanja) aan de Stationslaan, sociale woningbouw in het Nachthok en Hierden, aan de Prins Hendriklaan en diverse villa’s. Van het orgel is het front eveneens door Van Lonkhuyzen ontworpen.

Bewaard gebleven

Het interieur van de Plantagekerk is gaaf bewaard gebleven. Wel heeft de grote kansel recent plaatsgemaakt voor verplaatsbaar liturgisch meubilair. Hierdoor is het gebouw ook beter bruikbaar als PodiumPlantagekerk en voor allerlei diensten en uitvoeringen.

Orgel bespelen

Tijdens de Monumentendag wordt het orgel geregeld bespeeld door Peter Petersen. Vocaal mannenensemble Hommelus o.l.v. Bram Stellingwerf houdt een openbare repetitie en geeft om 14.00 uur een gratis concert. De Protestantse Gemeente Harderwijk heeft over de monumentale Plantagekerk een informatiefolder beschikbaar.

'

Reacties

article
97763
Plantagekerk op Monumentendag open
Tijdens de landelijke Monumentendag op zaterdag 8 september is de Plantagekerk vrij te bezichtigen. Jong
https://harderwijk.nieuws.nl/nieuws/97763/plantagekerk-harderwijk-aanstaande-zaterdag-bekijken/
2018-09-03T04:41:50+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/138/2018/09/03044022/PlantagekerkMonumentendag-jpeg.jpg
Agenda, Nieuws