Gebouw op de Havendam gaat onderwerp van gesprekken met betrokkenen worden

Foto: Johan Ramon

In een gezamenlijke verklaring van bijna alle partijen in de gemeenteraad komt naar voren dat de raad van Harderwijk de bezwaren tegen de komst van een gebouw/horecapand op de Havendam niet naast zich neerlegt.

Gebouw op die plek mag gewoon

Alle partijen, behalve Groen Links, roepen het college van burgemeester en wethouders, aanstaande donderdag 13 september in een motie op om in gesprek te gaan. Voor 1 oktober met alle betrokken partijen om de tafel. Een situatie die 7 jaar geleden geheel anders was, kan wellicht in de huidige tijd van geest bekeken worden. Henk Vermeer, fractievoorzitter Harderwijk Anders: “De wettelijke route is goed doorlopen en die moeten we respecteren, maar de bezwaren van de omwonenden nemen we ook absoluut serieus.” 

Verzet tegen komst groeit

7 jaar geleden werd in het bestemmingsplan opgenomen dat er een horecapand mocht komen op de plek naast het nieuwe bruggen-kruispunt aan de Havendam. Er blijkt een hoop weerstand tegen de plannen van initiatiefnemers Timmers en Breman. Nu de situatie gewijzigd is en het uiterlijk van de nieuwe haven er eindelijk is. Omwonenden, maar ook een hoop Harderwijkers en Hierdenaren elders uit de gemeente lieten zich diverse malen horen. Er was een protestborrel, Een doolhof in een zwart blok op de plek van het pand. En vooral de protest-groep ‘Red Mijn Uitzicht’ heeft het verzet tegen het mogelijk nieuwe uitzicht vanaf het ‘Bargje’ doen groeien. Een beheerder van de Facebookgroep zegt: “De omwonenden zijn blij met de steun van alle fracties, inclusief die van GroenLinks.” Dit sluit perfect aan bij de mening van 81% van de mensen die tegen de bouw zijn. Het verzet heeft grote vormen aangenomen.

Geen valse hoop

“Zo groot, dat de bijna volledige gemeenteraad vindt dat we moeten luisteren naar de opmerkingen vanuit de samenleving,” zegt Vermeer. Hij vervolgt: “We willen absoluut geen valse hoop creëren. Het traject om op die plek een horecapand te kunnen realiseren, is een aantal jaren geleden goed verlopen. Een intensieve periode waarin alle betrokken en partijen hebben kunnen reageren. Juridisch kunnen wij als raad daar niks aan veranderen.”

0-variant

De motie wordt aanstaande donderdag door 8 partijen uit de gemeenteraad ondersteund. Met de motie wordt het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om vanuit een bemiddelende positie tot een acceptabel bouwplan te komen. Groen Links doet niet mee. Yvonne Klein-Rouweler, fractievoorzitter van Groen Links: “Ik ondersteun de motie niet. Als Groen Links willen wij graag dat in de bemiddelende gesprekken die gaan volgen, de 0-variant (dus geen bebouwing), ook besproken gaat worden. Maar dit was in deze motie niet aan de orde. En uit de motie blijkt dat de gemeente zelf een sturende rol moet gaan vormen, terwijl volgens Groen Links dit beter door een partij/bureau van buitenaf moet worden gedaan.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen