Piepjonge karter Mitchell van Dijk naar Rotax Max Grand Finals! 

Foto: Bas Kaligis

Karter Mitchell van Dijk was dit jaar zo sterk in de Micromax-klasse dat hij zondag een ticket kreeg voor de Rotax Max Challenge Grand Finals, het jaarlijkse WK voor Rotax Max-rijders.

Nog nooit eerder gevlogen

De dagzege tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max was in een spannende thriller net genoeg voor de negenjarige topper uit Harderwijk. Nu mag hij eind november helemaal naar Brazilië voor zijn debuut op het prestigieuze evenement. “Ik vind dit superleuk”, zei Mitchell dolenthousiast nadat hij voor de tweede keer dit seizoen de beker voor de dagzege in ontvangst had genomen. Wat hij óók in zijn handen had, was het ticket voor deelname aan de Grand Finals. En dat vond hij natuurlijk nóg mooier. “Ik mag voor het eerst in het vliegtuig! En naar Brazilië. Waar dat precies ligt weet ik niet.”

Piepjonge karter

De mededeling dat het aan de andere kant van de wereld ligt, dat het vele uren vliegen is, toverde een glimlach op zijn gezicht. Maar uiteindelijk ging het hem vooral om het feit dat hij op het WK Rotax Max mag meedoen. Logisch ook. Het is het meest prestigieuze Rotax Max-evenement van het jaar en geldt ook wel als de Olympische Spelen van het karten. Tijdens de Grand Finals, die worden gehouden op International Circuit Paladino in Conde – gelegen in het uiterste oosten van het land – komen ongeveer 360 karters bijeen uit ruim 50 landen.

Ultieme beloning seizoen 2018

Zijn ticket voor de Grand Finals is de ultieme onderstreping van de progressie die Mitchell in 2018 als rijder heeft gemaakt. Die blijkt wel uit het feit dat hij dit jaar al twee keer de dagzege pakte in de Micromax-klasse. Hij heeft dit seizoen onder andere nog beter geleerd in te halen en te verdedigen. En dat komt goed uit, want het niveau op het WK is vanzelfsprekend hoog, dus er zal in Brazilië het nodige op hem afkomen.

Kans maken

Afgaande op zijn rijden tijdens de finale op circuit De Landsard in Eindhoven heeft hij genoeg capaciteiten om op het WK kansrijk te zijn. Na zijn tweede plaats in de prefinale als tweede aan de race begonnen, was hij op jacht naar de koploper toen die opeens een foutje maakte. Mitchell: “Ik zag dat hij op twee wielen door de bocht ging. Toen wist ik: ik ga knallen.” De talentvolle Gelderlander nam de leiding over en sloeg in een ommezien een gat op de rest. “Ik wilde niet dat iemand aansluiting kon krijgen. Ze kwamen er niet meer bij en zo had ik weer een keer gewonnen.”

Nog een wedstrijd NK

Nu wacht hem nog de laatste ronde van het NK, die komende maand in Genk wordt gehouden, voordat hij naar Brazilië afreist. Vanzelfsprekend wil Mitchell, die technisch gesteund wordt door mike de Bruijn en Bouvin Power, op de Belgische piste opnieuw een topresultaat scoren. “Dan kan ik vol zelfvertrouwen naar Brazilië gaan”, wist hij. Mitchell stond al te popelen om in het vliegtuig te stappen. Wat hij in Brazilië kan verwachten, wist hij niet goed, al wist hij één ding al wel: “Het wordt daar veel inhalen, duwen en trekken. Ik ga gewoon knokken en hoop dan in de top drie te eindigen. Nee, ik ga gewoon voor de winst!”

Ondersteuning

Mitchell van Dijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Zoet Racing, BCS, Hitec, Bachmühle, HR art, Reclame Sukses, Alacar, Resytech, Binkie Textielreclame, F&M Services, Brezan Harderwijk, A2B logistics, en Tomie’s vriend.

Reacties