Collectieve opwekking zonne-energie via postcoderoos van start

Foto: Endura

Voor wie wel zonne-energie wil opwekken maar niet door panelen op het eigen dak, is de postcoderoos een uitkomst. Op het dak van manege Rantrime in Hierden wordt een groot zonnepark aangelegd voor omliggende huishoudens met aangesloten postcodes.

Op maandag 24 oktober is om 20.00 uur een informatieavond in de manege.

12000 huishoudens

Het zonnepark in Hierden, met postcode 3848, gaat energie opwekken voor de postcodes 3841, 3842, 3843, 3846, 3848 en 3849. ,, Dat is het stadscentrum, de wijken Stadsdennen, Frankrijk, Veldkamp, industrieterrein Lorentz en Hierden. Dit komt neer op zo’n 12.000 huishoudens die mee kunnen doen’’, schetst Endura-directeur Wim Sederel het grote gebied waarvoor Harderwijk de eerste postcoderoos start.

Wel zonne-energie, maar geen panelen op je dak

Wie lid wordt van de lokale energiecoöperatie betaalt 275 euro per paneel, waarvan het zonnepark wordt aangelegd. De stroom wordt waarschijnlijk geleverd aan Greenchoice en kan van deze of een andere energiemaatschappij worden afgenomen. Het project valt onder de postcoderoos-regeling. ,,De overheid heeft dit bedacht voor mensen die wel zonne-energie willen opwekken, maar waar geen panelen op eigen dak passen vanwege een rieten dak, een dak op het noorden of bomen voor het huis. Of omdat ze het simpelweg niet mooi vinden.’’

Geen energiebelasting

Het financiële voordeel is dat de energiebelasting niet hoeft te worden betaald over de door jouw panelen geproduceerde stroom. ,,Als je meer stroom opwekt, dan je thuis verbruikt, is het thuisverbruik het uitgangspunt met een maximum van 10.000 kWh (kilowattuur) per jaar. Op dit moment is de prijs voor elektriciteit circa 21 eurocent en de energiebelasting 12,65 eurocent per kWh, dus betaal je goedkope stroom van 8,35 eurocent. De energiebelasting wordt volgend jaar verlaagd naar 11,78 cent, maar stroom zal duurder worden. De terugverdientijd gaat dan van 9,5 naar 9,7 jaar.’’

Meer projecten volgen

Op het schuine dak in Hierden is ruimte voor 866 panelen, waarvan er 160 al zijn gereserveerd. De aanleg staat gepland voor december 2018. In het eerste kwartaal van 2019 komt er op Sonnevanck ook een zonneveld voor de wijken Stadsweiden en Drielanden.

Meer informatie

Locatie: Tweede Parallelweg 1a. Aanmelden via: [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen