Nieuwe zwembad voldoet aan de variant met de meeste voorzieningen

Foto: Pixabay

Het college van burgemeester en wethouders adviseert de nieuwbouw van een binnenbad met onder meer glijbanen, een waterspeeltuin en voorzieningen voor medisch en therapeutisch gebruik. Een belangrijke ambitie is een energieneutraal zwembad te bouwen.

Enquête onder inwoners

In januari heeft de gemeenteraad besloten tot nieuwbouw van het binnenbad in Sportcomplex De Sypel. De raad heeft gevraagd een aantal varianten te onderzoeken om zo een goede keuze te kunnen maken voor de uitwerking van de nieuwbouw. Dat resulteert in een advies voor een zwembad met de volgende onderdelen: een wedstrijdbad, een doelgroepen-/ instructiebad, een peuterbad, medisch- therapeutische voorzieningen en recreatieve voorzieningen in de vorm van een waterspeeltuin, een familie- en een tubeglijbaan.

Alleen natte gedeelte vervangen

Wethouder Marcel Companjen: “We willen in het ontwerp dat het binnen- en buitenbad met elkaar in verbinding staan, zo kunnen de glijbaan en waterspeeltuin bij zoveel mogelijk weertypes worden gebruikt.” Het nieuwe zwembad blijft op de huidige locatie. Alleen het ‘natte gedeelte’ wordt vernieuwd. Het voorstel is in fases te verbouwen waarbij het streven is dat het huidige wedstrijd- en recreatiebad tijdens de bouw zoveel mogelijk geopend blijft.

Energieneutraal

Zowel vanuit de raad als in het coalitieakkoord heeft de gemeente uitgesproken het belangrijk te vinden dat de nieuwbouw van het zwembad energieneutraal wordt uitgevoerd. Het zwembad is de grootste energiegebruiker van het gemeentelijk vastgoed. Door een energieneutraal zwembad te bouwen kan een flinke bijdrage geleverd worden aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Harderwijk.

Bewoners en andere gebruikers denken mee

Bij het besluit tot nieuwbouw zijn belanghebbenden betrokken en hebben de inwoners van de gemeente Harderwijk via een enquête hun mening kunnen geven. Bij het onderzoek naar de uitgangspunten van de nieuwbouw is een klankbordgroep van gebruikers betrokken. De gemeente vindt het belangrijk dat gebruikers en inwoners kunnen meedenken. De klankbordgroep blijft ook bij de volgende fase, de ontwerpfase, betrokken.

Besluitvorming en planning

Het advies van het college van burgemeester en wethouders wordt aan de gemeenteraad aangeboden en komt op 6 december in de raadscommissie Samenleving. De planning is dat de gemeenteraad eind dit jaar een besluit neemt over hoe het zwembad verbouwd zal worden. Als dit eind 2018 plaatsvindt, kan gestart worden met de aanbesteding en de uitwerking. Dan kan er begin 2020 gestart worden met de bouw, zodat in 2021 de nieuwbouw van het zwembad gereed kan zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen