Gemeenten blijven achter op doelstelling om taalachterstand weg te nemen

Foto: Pixabay

Gemeenten doen te weinig om taalachterstand weg te nemen bij mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. Ook wordt de geƫiste tegenprestatie vaak niet uitgevoerd door de bijstandsgerechtigde, namelijk het uitvoeren van nuttige activiteiten voor de maatschappij. Dat is de conclusie van de staatssecretaris van Sociale zaken en werkgelegenheid.

Tegenprestatie?

De VVD Harderwijk-Hierden vindt het zonde als mensen onnodig aan de zijlijn staan en wil weten hoe dit is geregeld in Harderwijk. Goede Nederlandse spreek- en taalvaardigheid is essentieel om goed mee te draaien in de samenleving en om mee te doen op de arbeidsmarkt. De VVD wil onder andere weten van het college hoeveel bijstandsgerechtigden een tegenprestatie vervullen door het uitvoeren van maatschappelijke nuttige activiteiten.

Conclusie

Ook wil de partij weten of het college van burgemeester en wethouders op de hoogte is van de conclusie van de staatssecretaris en of het college de mening van de staatssecretaris deelt. Het is belangrijk om ondersteuning te bieden aan iemand die onze taal beter willen leren en om degenen die niet of onvoldoende meewerken hierop aan te spreken en hen te stimuleren.

Handhaven

Verder wil de VVD Harderwijk-Hierden weten hoe het handhavend optreden, tegen mensen die zich niet of te weinig inzetten om de taal te beheersen, in Harderwijk geregeld is. Heeft het college alle cijfers en aantallen inzichtelijk? Landelijk heeft het CBS heeft de aantallen uitkeringsgerechtigden paraat. Net als de hoeveelheid van deze aantallen die achterblijft in het leren van Nederlands.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen