Druk op het damesteam van De Mac bij promotie naar hoofdklasse sloeproeien

Foto: Gijs van der Plas Fotografie

De winter is nog niet voorbij, maar de nieuwe klassenindeling voor het sloeproeien is al gemaakt. Het dameswedstrijdteam van Sloeproeivereniging De Mac is gepromoveerd van de eerste klasse naar de hoofdklasse.

Fantastische prestatie

Een fantastische prestatie dankzij de prima noteringen in het klassement in het afgelopen seizoen. Het complete deelnemersveld van de Federatie Sloeproeien Nederland bestaat inmiddels uit ruim 250 wedstrijdteams, dus deze promotie zegt wel wat.

Druk omhoog

“De druk gaat wel omhoog nu, want de hoofdklasse is duidelijk een ander niveau. Bijna vanzelfsprekend met een prijs naar huis gaan, is nu een uitdaging”, aldus één van de wedstrijddames. “Dat wordt echt geen training meer overslaan, we moeten nu meer dan tien kilometer per uur gaan varen. Gemiddeld dus, over de hele wedstrijd. Blaren op handen en kont is iets wat erbij hoort. Een gezamenlijk biertje met de andere teams na afloop van de wedstrijd maakt een hoop goed.”

Veel trainen

Weer of geen weer, de sloep vaart vanuit de Harderwijkse Vissershaven van maandag- tot en met donderdagavond en op zaterdag- en zondagmorgen uit. Tijdens de wedstrijdtrainingen wordt gefocust op techniek, kracht en uithoudingsvermogen. “Natuurlijk zijn er ook recreatieve roeiers, die tijdens hun eigen trainingen de lat wat minder hoog hebben liggen.”

Varen met verschillende boten

Wie nog nooit een sloeproeiwedstrijd heeft gezien, verbaast zich wel eens over de uitslag. Dat komt omdat niet alle sloepen gelijk zijn. Het aantal roeiers verschilt (er zijn sloepen met 6, 8 of 10 maar ook met 12 roeiers), maar ook de weerstand van de sloep in het water. Daarom wordt de behaalde tijd door een ingewikkelde berekening omgezet naar vermogen per roeier. En dat vermogen bepaalt de uitslag. “Zo kan het gebeuren dat een klein langzaam sloepje toch in de prijzen valt, terwijl het team van de eerst binnengekomen sloep niet eens op het podium belandt.”

Harderwijkse sloepwedstrijd

Om ook het sloeproeien in Harderwijk en omstreken bekender te maken, heeft een aantal leden van De Mac een stichting opgericht om ‘Haal-op-gelijk-in-Harderwijk’ te organiseren: Een sloeproeiwedstrijd door de nieuwe boulevard van Harderwijk, over het Wolderwijd en het Veluwemeer. De wedstrijd zal met een beperkt aantal sloepen beginnen. “Honderd sloepen kunnen we echt nog niet kwijt”. De wedstrijd zal plaatsvinden op zaterdag 8 juni 2019 tijdens de Aaltjesdagen, dus aan supporters en geïnteresseerden geen gebrek. “En nu maar hopen dat deze sport bekender wordt. Dat is goed voor de sport, voor de verenigingen en natuurlijk voor onze sponsoren.” En het zet Harderwijk op de sloeproeikaart.

Reacties